Ιράκ και Ιράν υπέγραψαν σήμερα 14 μνημόνια κατανόησης για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να εδραιώσουν τους ήδη στρατηγικούς δεσμούς τους κατά την επίσκεψη στη Βαγδάτη του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του τον Ιούλιο.

Καταδεικνύοντας τη κοινή στάση των δύο χωρών απέναντι στις εξελίξεις στην περιοχή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι διαβεβαίωσε ότι το Ιράκ και το Ιράν τάσσονται εναντίον μιας «επέκτασης» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις του Ιράν και του Ιράκ, χωρών με κατά πλειονότητα σιιτικό πληθυσμό, βελτιώθηκαν μετά την εισβολή στο Ιράκ που έκαναν οι ΗΠΑ το 2003 ανατρέποντας το καθεστώς του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, ορκισμένου εχθρού της Τεχεράνης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πλέον σήμερα βασικός σύμμαχος της ιρακινής κυβέρνησης και έχει μεγάλη επιρροή στα μεγαλύτερα σιιτικά πολιτικά κόμματα και σε οπλισμένες οργανώσεις ενταγμένες επισήμως στα κρατικά σώματα ασφαλείας — τους πρώην παραστρατιωτικούς των Χασντ ας Σάαμπι («μονάδων λαϊκής κινητοποίησης»).

Ο Πεζεσκιάν έγινε δεκτός με μια μεγαλοπρεπή τελετή από τον Σουντάνι στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου στη συνέχεια ο Ιρανός πρόεδρςο απέτισε φόρο τιμής μπροστά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί και έναν ανώτερο διοικητή των Χασντ, που σκοτώθηκαν και οι δύο στο Ιράκ το 2020 από αμερικανικό βομβαρδισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσία των δύο ηγετών υπεγράφησαν 14 μνημόνια συνεργασίας, κυρίως στους κλάδους της εκπαίδευσης, των επικοινωνιών, αλλά και της γεωργίας και των φυσικών πόρων.

«Συζητήσαμε για στρατηγικά και μακροπρόθεσμα σχέδια, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Στην τριήμερη επίσκεψή του, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στις ιερές για τους σιίτες πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα, ο Ιρανός πρόεδρος θα πάει επίσης στο Κουρδιστάν, αυτόνομη περιφέρεια στο βόρειο Ιράκ που έχει ενίοτε πολύ δύσκολες σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η επίσκεψη Σουντάνι έρχεται μέσα σε ένα πλαίσιο υψηλών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται επί 12 μήνες.

«Μιλήσαμε πολύ για τη σημασία της σταθερότητας, αυτής της σταθερότητας που απειλείται από τη σιωνιστική επίθεση στη Γάζα», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

«Έχουμε διαβεβαιώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις την άρνηση μας για επέκταση του πολέμου», είπε, αναφερόμενος στις «κοινές θέσεις» των δύο χωρών έναντι αυτής της «επιθετικότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης