Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιθανότατα» στη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών στην οποία φέρονται να συμφώνησαν να ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανέφερε ότι το τετ-α-τετ με τον Πούτιν θα γίνει «πιθανότατα» στη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι είναι απίθανο η Ουκρανία να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικότερα, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο είπε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και να προγραμματίσουν συναντήσεις.

«Θα έρθει εδώ, θα πάω εκεί, και θα ιδωθούμε πιθανόν στη Σαουδική Αραβία την πρώτη φορά», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία, υποστηρίζοντας επίσης πως θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στο «όχι και πολύ μακρινό μέλλον».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ –την οποία ζητεί το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα– δεν θα ήταν «ρεαλιστική».

Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές» στην Ουκρανία.

Αν δεν είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, τον Φεβρουάριο του 2022, που εμποδίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα διεξάγονταν τον Μάρτιο του 2024.

Η ανάρτηση του Τραμπ για τη συνομιλία με τον Πούτιν

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανήγγειλε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο για «πολύ παραγωγική» συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Μόλις είχα ένα μακρύ και εξαιρετικά παραγωγικό τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Συζητήσαμε την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των Εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχημένα μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμόμαστε ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, παρομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας για τα δυνατά σημεία των αντίστοιχων Εθνών μας και το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε ακόμη και το πολύ ισχυρό μου σύνθημα της εκστρατείας, «ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ».

Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις οι αντίστοιχες ομάδες μας και θα ξεκινήσουμε καλώντας τον Πρόεδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αυτή τη στιγμή. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον Πρεσβευτή και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω έντονα, θα είναι επιτυχείς. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε έναν πόλεμο που δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν Πρόεδρος, αλλά συνέβη, επομένως πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, και για την απελευθέρωση, χθες, του Μαρκ Φόγκελ, ενός υπέροχου ανθρώπου που χαιρέτησα προσωπικά χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!», έγραψε στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι επιθυμεί την εξεύρεση «μακροπρόθεσμης λύσης» στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω «ειρηνευτικών συνομιλιών», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Η πλήρης ανάγνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας της 12ης Φεβρουαρίου μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Τραμπ όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο

«Οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν θέματα σχετικά με την ανταλλαγή Ρώσων και Αμερικανών πολιτών. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του για την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης και συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ ότι μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε επίσης ένα από τα βασικά σημεία του ηγέτη των ΗΠΑ – ότι είχε έρθει η ώρα να συνεργαστούν οι δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, έθιξαν την επίλυση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να επισκεφθεί τη Μόσχα και εξέφρασε την ετοιμότητά του να φιλοξενήσει Αμερικανούς αξιωματούχους στη Ρωσία για να εργαστούν σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συνεχίσουν την άμεση επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης κατ’ ιδίαν συναντήσεων».

Ακολούθως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Oυκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το γεγονός ότι ο Τραμπ επικοινώνησε πρώτα με τον Πούτιν και μετά με τον Ζελένσκι, όπως και ο τόνος του, είναι ενδείξεις ρήξης με την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επί προεδρίας Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και συντονιστής της αντίδρασης της Δύσης στη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022. Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε επανειλημμένως την «επίθεση» της Ρωσίας, λέξη που απουσιάζει από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Ρεπουμπλικάνος διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ για τη συνομιλία του με τον Ζελένσκι

«Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. (Ο Ζελένσκι), όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στο Μόναχο της Γερμανίας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο.

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy της Ουκρανίας. Η κουβέντα πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο Πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ΕΙΡΗΝΗ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, αλλά κυρίως, τη συνάντηση που διοργανώνεται την Παρασκευή στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος JD Vance και ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου υπήρξε τεράστιος, και εντελώς περιττός, ΘΑΝΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!», έγραψε ο Ντ. Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι συζήτησε «εκτενώς» με τον ομόλογό του Τραμπ για «τις πιθανότητες επίτευξης ειρήνης».

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε ήδη αναφερθεί στα σχέδια της Ουάσινγκτον. Ο Πιτ Χέγκσεθ έκρινε πως δεν είναι ρεαλιστική η προοπτική επιστροφής στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014, δηλαδή την χερσόνησο της Κριμαίας να ανήκει στην ουκρανική επικράτεια. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεισφέρουν μελλοντικά το μεγαλύτερο μερίδιο της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης δεν θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθεί «χωρίς το Κίεβο» και χωρίς συμμετοχή των Ευρωπαίων.

«Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ κάνει δώρα στον Πούτιν –ουκρανικά εδάφη και “όχι” στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ– προτού ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε έκπληκτος μέσω Χ (του πρώην Twitter) ο Μάικλ ΜακΦολ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία (2012-2014).

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Ρωσία για να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 που διεξήχθη το 2013 στην Αγία Πετρούπολη.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν έγινε το 2018 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους έγινε την επομένη της αποφυλάκισης του Αμερικανού Μαρκ Φόγκελ, καταδικασθέντα στη Ρωσία για κατοχή ναρκωτικών. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να απελευθερώσουν τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ, που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.

Χθες Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης πως αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις κρατούμενοι στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού.

Διαβάστε επίσης: 

Τραμπ και Πούτιν αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης