Θάνατο και καταστροφή αφήνει πίσω του ο ισχυρός κυκλώνας που πλήττει από το πρωί της Κυριακής τις ανατολικές ακτές της Ινδίας, με τις αρχές της ασιατικής χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στις πολιτείες Άντρα Πραντές και Ορίσα. Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων είναι τεράστια, ενώ εκπρόσωποι των αρχών των δύο πολιτειών ανέφεραν πως οι επόμενες 5-6 ώρες θα είναι κρίσιμες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχουν φόβοι πως οι πλημμύρες θα είναι εκτεταμένες.
H Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD) εκτιμά πως ο κυκλώνας φέρνει μαζί του παλίρροια, με αποτέλεσμα οικισμοί που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο -σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας- να κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές καταστροφές.
Έρημη πόλη
Σύμφωνα με τον απολογισμό που μετέδωσε το BBC, οι τρεις θάνατοι προκλήθηκαν σε ξεχωριστά -μεταξύ τους- γεγονότα στην πολιτεία Άντρα Πραντές. Εκπρόσωπος του Τμήματος Διαχείρισης Καταστροφών της πολιτείας εξήγησε πως στη μία περίπτωση υπήρξε πτώση τοίχου, ενώ στις άλλες δύο πτώση δέντρων.
Οι δρόμοι στην παραθαλάσσια πόλη Βισακχαπατνάμ (μια από τις μεγαλύτερες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ινδίας και έδρα μεγάλης ναυτικής βάσης) είναι έρημοι, με τους περισσότερους κατοίκους να έχουν «κλειδαμπαρωθεί» στα σπίτια τους. Σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου τόσο μέσα όσο και έξω από την πόλη βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.
Από την Παρασκευή είχαν δοθεί οδηγίες σε κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών στις πολιτείες Άντρα Πραντές και Ορίσα να βρίσκονται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν αλιείς να απομακρύνουν τις βάρκες τους εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, ενώ ολόκληρες οικογένειες στοιβάζονταν σε αυτοκίνητα, παίρνοντας τον δρόμο για τα καταφύγια. Μόνο το Σάββατο, 200.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.
«Εκατοντάδες δέντρα έχουν ξεριζωθεί και κολόνες του δικτύου ηλεκτροδότησης έχουν πέσει στο έδαφος. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ο εθνικός αυτοκινητόδρομος της περιοχής έχει κλείσει» είπε ο K. Hymavathi, ειδικός επίτροπος του Τμήματος Διαχείρισης Καταστροφών της πολιτείας Άντρα Πραντές, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία μέχρι το πέρασμα της θεομηνίας.
Το 1999, κυκλώνας είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην πολιτεία Ορίσα. Τον Οκτώβριο του 2013 μισό εκατ. άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ινδία, όταν ο τυφώνας Φαϊλίν είχε σαρώσει τις δύο πολιτείες.
Από που πήρε το όνομά του ο κυκλώνας Χουντχούντ
Εν τω μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση για την προέλευση του ονόματος του κυκλώνα Χουντχούντ.
Σύμφωνα με το BBC, το Χουντχούντ είναι ένα πουλί που ζει στο… Ομάν. Ο κυκλώνας δημιουργήθηκε στη θάλασσα του Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Ποιος ο λόγος όμως να πάρει την ονομασία ενός πουλιού που ανήκει στην πανίδα αραβικού κράτους;
Η απάντηση βρίσκεται σε μια λίστα 64 ονομάτων, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 ύστερα από ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους οκτώ κρατών που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και κατά καιρούς έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για εδαφικά ζητήματα (Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Μαλδίβες, Μιανμάρ, Ομάν, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη).
Από το 1953 συνηθίζεται οι τυφώνες και οι τροπικοί κυκλώνες που σχηματίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό να έχουν τη δική τους ονομασία, πρακτική που την ξεκίνησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και συνεχίζει μέχρι σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Ωστόσο, η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε μόλις πρόσφατα για αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα στον Ινδικό Ωκεανό. Για χρόνια οι κυκλώνες που σχηματίζονταν εκεί -ειδικά στο βόρειο τμήμα- παρέμεναν χωρίς όνομα, κυρίως λόγω δεισιδαιμονιών των κατοίκων και… αντιπαλότητας μεταξύ των κρατών. Ειδικότερα, το όνομα ενός κυκλώνα θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί η εθνοτική πολυμορφία και οι διενέξεις είναι αρκετά συχνές (ένοπλες συρράξεις ανάμεσα σε Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές). Έτσι, το 2004 ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί μια λίστα με 64 ονομάτα (οκτώ από κάθε χώρα), τα οποία θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά με αλφαβητική σειρά. Ο τελευταίος κυκλώνας που έπληξε την περιοχή τον Ιούνιο ονομάστηκε Νανούκ (από τη Μιανμάρ), ενώ ο επόμενος που θα κάνει την εμφάνισή του θα… βαφτιστεί από το Πακιστάν και θα λέγεται Ναϊλοφάρ.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
Διαβάστε επίσης:
Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 18:45
Στους 480 οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Ινδία και Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014, 21:06
Βόρεια Ινδία: Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από τις πλημμύρες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013, 17:30