Ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Τρίτη τη Γουατεμάλα ότι θα χρειαστεί να τηρήσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την υποδοχή στην επικράτειά της αιτούντων άσυλο από άλλα κράτη εάν θέλει να λάβει αναπτυξιακή βοήθεια από την Ουάσινγκτον.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο δεξιός Αλεχάντρο Γιαματέι, δεν αποδέχεται τον αμερικανικό προσδιορισμό «ασφαλής τρίτη χώρα» για το φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής, παρότι η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζίμι Μοράλες έκλεισε συμφωνία γι’ αυτό, πιεζόμενη από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση Τραμπ απαίτησε από το Μεξικό και τις χώρες της κεντρικής Αμερικής να συμβάλλουν στις προσπάθειες να ανακοπεί η αύξηση-ρεκόρ των διελεύσεων χωρίς άδεια των συνόρων των ΗΠΑ από αιτούντες άσυλο. Η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς.
Η επόμενη κυβέρνηση της Γουατεμάλας θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που κλείστηκε για να ωφεληθεί από το αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά το Μεξικό και τρία κράτη της κεντρικής Αμερικής, επέμεινε ο Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, ειδικός σύμβουλος του Τραμπ και επικεφαλής της διεύθυνσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα δυτικού ημισφαιρίου.
«Φυσικά, [το να τηρηθούν] αυτές οι συμφωνίες είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε ο Κλαβέρ-Καρόουν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος Γιαματέι αποφασίσει να μην τηρήσει αυτές τις συμφωνίες, θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της Γουατεμάλας», έκρινε ο ίδιος.
Ο Κλαβέρ-Καρόουν απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έχει βαπτιστεί «America Crece» («Η Αμερική αναπτύσσεται») και αφορά το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό. Περιορίστηκε να πει ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ ως προς τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε φέτος να επιβάλλει δασμούς ή/και οικονομικές κυρώσεις για να πιέσει τις χώρες αυτές να κάνουν περισσότερα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.
Ο Γιαματέι, που θα αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο, κρίνει πως η Γουατεμάλα θα έπρεπε πρώτα να πιστοποιηθεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα» από κάποιον διεθνή οργανισμό. Ακόμη, υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία πρέπει να επικυρώνεται κι από τα δύο σώματα του Κογκρέσου της κεντροαμερικανικής χώρας.
Η κυβέρνηση του Τραμπ πιέζει τα κράτη αυτά να αποδεχθούν τον προσδιορισμό «ασφαλής τρίτη χώρα» ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου κανόνα που έχει καταρτίσει και προβλέπει την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου όλων όσοι δεν υπέβαλαν αρχικά αιτήσεις στις χώρες από τις οποίες πέρασαν καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον έχει κλείσει — τουλάχιστον σε προκαταρκτικό επίπεδο — πανομοιότυπες συμφωνίες με την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ. Τα τρία κράτη του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής είναι οι χώρες προέλευσης του μεγαλύτερου ποσοστού των μεταναστών που συλλαμβάνονται φέτος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Και οι τρεις χώρες μαστίζονται από μεγάλη φτώχεια και ενδημική βία· οι δείκτες ανθρωποκτονιών σ’ αυτές συγκαταλέγονται στους υψηλότερους στον κόσμο.
Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν συζητήσει το θέμα με τον Γιαματέι, διαβεβαίωσε ο Κλαβέρ-Καρόουν, χαρακτηρίζοντας τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γουατεμάλας «πρόσωπο με σπουδαία ηγετική ικανότητα».
Πηγές: ΑΠΕ, Reuters