Με δύο αποφάσεις που θα συζητηθούν, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί ασφαλή χώρα την Τουρκία για τους δύο Σύρους πρόσφυγες που ζητούσαν να μην επιστρέψουν στη γειτονική χώρα.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ απορρίπτουν τις αιτιάσεις των δύο προσφύγων, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, κρίνοντας ότι θα πρέπει να γυρίσουν στην Τουρκία, όπου βρίσκεται η οικογένειά τους, όπως αναφέρουν, αμφισβητώντας όσα ισχυρίζονται περί απειλής της ζωής τους, αν πατήσουν σε τουρκικό έδαφος. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης (όπως είναι να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία) για τους πρόσφυγες που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην γείτονα χώρα».
Έτσι, οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ ξεκαθαρίζουν πως η κάθε υπόθεση αιτούντος άσυλο εξετάζεται χωριστά και άρα δεν σηματοδοτούν αναγκαία ανάλογη τύχη και για άλλους πρόσφυγες.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφερόμενοι συγκεκριμένα στους δύο Σύρους πρόσφυγες που προσέφυγαν, θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν άμα γυρίσουν στη γειτονική χώρα όπου όπως σημειώνουν, εκεί «έχουν σύνδεσμο και ζουν συγγενείς τους».
Την ίδια ώρα όμως οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ενδεχομένως να αποτελέσουν «πρόκριμα» για την κρίση στο μέλλον ανάλογων περιπτώσεων.
Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις, ο νόμος 4375/2016 προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτη, εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο. Κατά τις διατάξεις του άρθρου 56 του νόμου 4375/2016 μια χώρα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για ένα συγκεκριμένο πρόσφυγα όταν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια του εν λόγω νόμου, η «συνδρομή των οποίων εξετάζεται ανά περίπτωση και για κάθε αιτούντα χωριστά».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ουσιαστικά κινήθηκε στο ίδιο σκεπτικό της 7μελούς σύνθεσης του Δ Τμήματος που είχε απορρίψει ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς δύο προσφύγων.
Οι Σύροι πρόσφυγες ζητούσαν να μην επιστρέψουν στην γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου που είχαν απορρίψει ως απαράδεκτα τα αιτήματα των Σύρων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται την κύρωση από την Τουρκία της Σύμβασης της Γενεύης, όπως επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γείτονα χώρα έχουν συμφωνήσει κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύρων υπηκόων που απολαύουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, στις αποφάσεις του ΣτΕ γίνεται αναφορά ότι οι επίμαχοι δύο Σύροι οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα και βρίσκεται εκεί η οικογένεια τους και συγγενείς τους.
Η Ολομέλεια με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, έκρινε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης (όπως είναι να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία) για τους πρόσφυγες που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην γείτονα χώρα. Έτσι ως προς τους δύο Σύρους οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς τους περί απειλής της ζωής τους και της ελευθερίας τους, εάν οδηγηθούν στην Τουρκία, καθώς αυτό δεν προκύπτει κανένα στοιχείο.