Του Κώστα Μπετινάκη

Παρακολουθώντας τις προεκλογικές δηλώσει των εκπροσώπων των κομμάτων προσέξαμε πόσο προσεκτικά χειρίζονται το κρίσιμο θέμα των προσφύγων. Όλοι, μα ΟΛΟΙ, αποφεύγουν να κατονομάσουν την ηγεσία της χώρας, που έχει προκαλέσει την «αναταραχή» στις περιοχές ως υπαίτιο των δεινών που αντιμετωπίζουν όσοι εξαναγκάζονται να εξανδραποδισθούν (*) μακριά από τις εστίες τους που -ως επί το πλείστον- είναι εμπόλεμες ζώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι η Ευρώπη καθίστατι η περιοχή του κόσμου που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στη δημιουργία του οποίου είχε συμμετοχή μόνον αποδεχόμενη τα τετελεσμένα γεγονότα.

Θυμίζουμε ότι στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν, υπήρχε καθολική αποδοχή, ενώ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ αντέδρασε και δεν συμμετείχε η Γερμανία, αντίθετα με την Βρετανία. Όσο για την επιχείρηση διάλυσης του λιβυκού κράτους, πρωτοστάτησε η Γαλλία επί Σαρκοζί.

Για να φτάσουμε στην αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ με αφορμή την στήριξη που προσφέρει η Μόσχα στο καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τους πρόθυμους εταίρους των που πρωτοστατούν στην ανατροπή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μυαλό του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, «η Ρωσία δεν πρέπει να υποστηρίζει τη Συρία στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών και ο πρόεδρος Άσαντ είναι εκείνος που φταίει για τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

«Αν ο Άσαντ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα», ρώτησε ο διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης του Ασοσιέιτεντ Πρες Matt Lee, «τότε γιατί οι ΗΠΑ δεν τον ξεφορτώνονται;».

Ο Κίρμπι έδειξε να αιφνιδιάζεται από το ερώτημα, αλλά απάντησε πως οι ΗΠΑ «εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν έναν πολιτικό διακανονισμό μέσα στη Συρία, μακριά από τον Άσαντ».
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ακόμη, ότι «το Ιράκ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση (σ.σ. από πότε;) λόγω της αμερικανικής εισβολής και θα ήταν παράδοξο αν κάποιος τολμούσε να φέρει αντίρρηση σ΄αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ακόμη και να διανοηθεί κάποιος ότι οι αμερικανικές επεμβάσεις έχουν να κάνουν με την πρόκληση του μαζικού κύματος των προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Λιβύη την Συρία ή απ΄όπου αλλού.

«Δεν πρόκειται να υποκύψω σ΄αυτούς που προκαλούν αυτήν την ερώτηση», είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για να προσθέσει: «Το Ιράκ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ΄ότι επί Σαντάμ Χουσεϊν και με δημοκρατία».

Αλλά όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε και τον ρώτησε για τη Λιβύη και την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες, τον διέκοψε ξαφνικά λέγοντας: «Δεν πρόκειται να δώσω σε εσάς άλλες απαντήσεις».

Αυτά ακούστηκαν στον ενημέρωση των συντακτών στη συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Τρίτης.

Ο απόστρατος ναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που τώρα εκπροσωπεί το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, επανειλημμένα αναφέρθηκε στις «ευθύνες» του Μπασάρ Άσαντ για την ύπαρξη των τρομοκρατών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο ίδιος απέκλεισε οποιονδήποτε ρόλο στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου στον τακτικό συριακός στρατό και ισχυρίσθηκε πως η ρωσική στήριξη στην Δαμασκό θα οδηγήσει τελικά στην απομόνωση της Μόσχας από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο Άσαντ είναι η αιτία που του ISIS και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επιτράπηκε να εκτραφούν και να ενδυναμωθούν και να διατηρηθούν στο συριακό έδαφος», είπε χαρακτηριστικά ο Κίσμπι.

Πάντως, ο Κίρμπι δεν εξήγησε πως ακριβώς η κυβέρνηση της Δαμασκού φταίει για την ξαφνική εμφάνιση και την ενδυνάμωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Δείχνει να ξεχνάει πως επί τρία χρόνια, πριν την εμφάνιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, το καθεστώς του Άσαντ πολεμούσε εναντίον της ένοπλης εξέγερσης μιας συλλογής επαναστατικών ομάδων που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, την Τουρκία τη Σαουδική Αραβία και εμιράτα του Κόλπου. Κυρίαρχα ήταν ισλαμικά κινήματα όπως το Jabhat Al-Nusra αλλά και η αλ-Κάιντα.

Αλλά πιο χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δείχνει πως το 80% των Σύρων, πιστεύει πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποτελεί δημιούργημα των ΗΠΑ. Και τη δημοσίευσε η Washington Post.

Το γράφημα ουδόλως έχει επηρεάσει τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Κίρμπι

Οι παρατηρήσεις αυτές του Αμερικάνου εκπροσώπου, ήρθαν αμέσως μετά την δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως «η Ρωσία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην συριακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, και κάλεσε άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

«Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Συρία, πρώτ΄απ’ όλα λόγω της στρατιωτικής δράσης των τρομοκρατών –και γνωρίζουμε πως κάνουν ακρότητες εκεί- και των καταστροφών της πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε ο πρόεδρος Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις τους Άσαντ, όσο και της αντιπολίτευσης, κανονικά θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Και μαζί τους όλες οι μετριοπαθείς κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής, επειδή «στόχος του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι ιερές πόλεις όπως η Μέκα, η Μεδίνα και η Ιερουσαλήμ, όσο και τον κίνδυνο που απειλεί την Ευρώπη, τις (πρώην σοβιετικές) ανεξάρτητες χώρες της Κοινοπολιτείας, τη Ρωσία την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία», είπε ο Πούτιν, μιλώντας στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, στη διάσκεψη των χωρών του Συλλογικού Αμυντικού Συμφώνου.

«Δίνουμε τεχνική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό και θα την συνεχίσουμε. Καλούμε και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο».

Για να καταλήξει ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας πως « είναι απαραίτητο οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες να παραμερισθούν στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Χαλιφάτου».
Σε ανάλογες δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως «η Ρωσία ενισχύει τη συρία στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου και όχι για να ενισχυθεί το καθεστώς Άσαντ».

«Και αυτό γίνεται εδώ και πολύ καιρό» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Θυμίζουμε πως μετά από ένα χρόνο, και ενώ έχει ανακοινωθεί πως έχουν διατεθεί τέσσερα δισεκατομμύρια με εντολή του προέδρου Ομπάμα στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, και έχουν πραγματοποιηθεί 6.700 επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη εναντίον των θέσεών τους στο Ιράκ και τη Συρία, το Ισλαμικό Χαλιφάτο εξακολουθεί να ισχυροποιείται.
——————————————————————————————–

(*) εξανδραποδίζω -ομαι:

1. πουλώ κπ. ως δούλο: «Οι αιχμάλωτοι θανατώθηκαν ή εξανδραποδίστηκαν».
2. (μεταφορικά) αφαιρώ από κπ. κάθε στοιχείο ηθικής προσωπικότητας και τον μετατρέπω σε άβουλο όργανό μου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης