Ο δικηγόρος του προέδρου Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του συμπροέδρου του κουρδικού «Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού» (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, υποστηρίζοντας ότι σε πρόσφατο λόγο του τον «προσέβαλε».
Τη μήνυση κατέθεσε στο γραφείο του εισαγγελέα ο δικηγόρος του Ερντογάν Hüseyin Aydın και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την ομιλία του Ντεμιρτάς στη Μερσίνα στις 27 Φεβρουαρίου. Στον λόγο του εκείνο, ο Ντεμιρτάς είχε πει: «Αυτός που θέλει να γίνει χαλίφης του Ισλάμ πρέπει να γνωρίζει πως οι κλέφτες δεν μπορούν να γίνουν χαλίφηδες».
Ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου υποστηρίζει πως η «έκφραση αυτή είναι προσβλητική και δεν μπορεί να θεωρηθεί πως εντάσσεται στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης».
Η τελευταία αποστροφή του δικηγόρου του Ερντογάν ίσως αφορούσε και στην έντονη συνεδρίαση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, που έγινε με αφορμή δήλωση του Τούρκου προέδρου, με την οποία επέκρινε την απελευθέρωση των δημοσιογράφων της «Cumhuriyet».
Οι Τούρκοι βουλευτές ήρθαν στα χέρια σε μια θορυβώδη και με μεγάλη ένταση συνεδρίαση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίασαν επικριτικά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν που αμφισβήτησε τη δικαστική απόφαση για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων της «Cumhuriyet».
Ο διευθυντής της εφημερίδας Can Dündar και ο αρχισυντάκτης του γραφείου της Άγκυρας Erdem Gül είχαν απελευθερωθεί πριν από μερικές ημέρες, αφού παρέμειναν προφυλακισμένοι τρεις μήνες περιμένοντας τη δίκη τους για «τρομοκρατία».
Οι δύο τους είχαν προφυλακισθεί για την αποκάλυψη ότι με φορτηγά της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ εφοδιάζονταν με όπλα αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία.
Ο Ερντογάν επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που αποφάσισε την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων και είπε μάλιστα πως «δεν θα τη σεβαστεί». Υποστήριξε ακόμη στις 28 Φεβρουαρίου πως η υπόθεση «δεν αφορά σε ελευθερία της έκφρασης αλλά πρόκειται για υπόθεση κατασκοπίας».
«Αν λέει πως δεν θα την αποδεχθεί την απόφαση του Δικαστηρίου, σημαίνει πως δεν αποδέχεται τον νόμο. Οπότε με τι είδους νομιμότητα θα μας κυβερνά;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Oktay Vural, στη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
«Δεν αποδεχόμαστε τον τρόπο με τον οποίο σχολίασε τη δικαστική απόφαση ο πρόεδρος» είπε ο Çağlar Demirel, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κουρδικού HDP.
Τότε ξέσπασε λεκτική διαμάχη ανάμεσα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος της «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης»(AKP), με τον κυβερνητικό βουλευτή Bülent Turan να φωνάζει πως «όλες οι δικαστικές αποφάσεις θα κρίνονται».
Προκλήθηκε γενικότερη αναταραχή στην αίθουσα, όπου κάποιοι βουλευτές άρχισαν να σπρώχνονται και χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων δύο βουλευτές, ο Barış Yarkadaş του Ρεπουμπλικανικού (CHP) και ο Mehmet Metiner του AKP, δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν γρονθοκοπήματα.
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εφετείο για να αποφανθεί σχετικά με την απόφαση της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, έπειτα από νομική παρέμβαση του γραφείου του Τούρκου προέδρου.
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Με πληροφορίες από: Anadolu Agency | hurriyetdailynews.com