Πρωτεργάτρια του περιβόητου «δημοσιονομικού συμφώνου», άκρως αυστηρή απέναντι στις «απείθαρχες» χώρες, οι οποίες, αν έφευγαν από την Ευρωζώνη, «δεν θα υπήρχε πρόβλημα» και μία από τις ελάχιστες χώρες που ακόμα και τώρα αξιολογούνται με το τριπλό Α από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.
Ο λόγος για την Ολλανδία, η οποία μέχρι πρότινος φιγουράριζε ως παντοδύναμη και σήμερα φαίνεται να καταρρέει. Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω αδυναμίας να επέλθει συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας, αναδύονται στην επιφάνεια σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο φτωχός Νότος.
Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι, πάμφτωχοι πολίτες που στηρίζονται για την επιβίωσή τους στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας και άνθρωποι που πλέον αναγκάζονται να στηθούν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.
Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι τάξεις των οικονομικά εξαθλιωμένων Ολλανδών, αυτών που πλέον δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους και καταφεύγουν στην Πρόνοια και στις εθελοντικές οργανώσεις, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Χαρακτηριστική η δήλωση του κυρίου Piet van Diepen της οργάνωσης Food Bank Amsterdam: «Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ένα πραγματικό “κύμα” ανθρώπων που αναζητούν λίγο φαγητό, λίγη βοήθεια. Πλέον δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους».
Μόνον στο Άμστερνταμ τους τελευταίους μήνες προστίθενται επισήμως περί τα 1.300 νοικοκυριά κάθε εβδομάδα στις λίστες με τους δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας και δωρεάν σίτισης από τα συσσίτια του δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων. Η αύξηση αγγίζει το 10% κάθε μήνα και οι λίστες μακραίνουν κάθε μέρα.
Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και των κοινωνικών βοηθημάτων. Ήδη στην οικονομία-πρότυπο της Ολλανδίας η «κρυμμένη» φτώχεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επίσημα νούμερα.
Η καταγεγραμμένη ανεργία αγγίζει ήδη το 6% στον γενικό πληθυσμό και πολύ μεγαλύτερα νούμερα στις νεαρές ηλικιακά ομάδες. Υπολογίζεται ότι πλέον ένα στα έξι νοικοκυριά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
Πενία τέχνας κατεργάζεται
Οι «στριμωγμένοι Ολλανδοί» αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για να τα βγάλουν πέρα, κάπως πιο εύκολα , δημιουργώντας νέες «μόδες», όπως τα Basis Bar. Το πρώτο Basis Bar λειτουργεί ήδη στο Άμστερνταμ και η λειτουργία του έγκειται στο ότι οι πελάτες φέρνουν μαζί τους το φαγητό τους, το προσωπικό το ζεσταίνει και το σερβίρει χωρίς καμία επιβάρυνση και οι «πελάτες» πληρώνουν απλώς τα ποτά τους. Τα ποτά ξεκινούν από τα 5 ευρώ. Ήδη αρκετοί επιχειρηματίες από πολλές ολλανδικές πόλεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ανοίξουν κι αυτοί ένα Basis Bar!
Μια άλλη «μόδα» που γεννιέται στην Ολλανδία ονομάζεται: Survival cooking (μαγειρική επιβίωσης).
Αυτή η τάση ξεκίνησε από μερικές άνεργες νεαρές γυναίκες, οι οποίες, απογοητευμένες από τη μάταιη αναζήτηση δουλειάς, αποφάσισαν να αφοσιωθούν στα οικιακά. Μαγειρεύοντας καθημερινά για τις οικογένειές τους, άρχισαν να φτιάχνουν λίγο μεγαλύτερες ποσότητες, τις οποίες και πουλούν μέσω Διαδικτύου ή και μέσω τηλεφωνικών «παραγγελιών» σε γείτονές τους, συνήθως εργένηδες ή εργαζόμενα ζευγάρια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έτσι να τρώνε πραγματικά σπιτικό φαγητό σε τιμές έως και κατά 50% χαμηλότερες από εκείνες των delivery.