Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς παρουσίασε στο Βερολίνο θέσεις που συμπληρώνουν το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του το οποίο αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς προτείνει εκτός του ισχύοντος «φρένου στο χρέος» για τον κρατικό προϋπολογισμό, την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου δημόσιων επενδύσεων για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας. Αλλά κεντρικά σημεία του προεκλογικού του προγράμματος των δέκα σημείων αφορούν την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, μέτρα για την παιδεία αλλά και την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες που θα διεξάγουν έναν προεκλογικό αγώνα κυρίως με εθνικά θέματα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα προβάλουν και τα ευρωπαϊκά. Στο επίκεντρο της εκστρατείας τους θα βρίσκεται μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, το SPD υποστηρίζει την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενέργειας όπως και του γρήγορου ίντερνετ, για την παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση, την έρευνα και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το SPD ζητά πιο ευέλικτους κανόνες έτσι ώστε ναι μεν να συμβάλλουν στη μείωση υπερβολικών χρεών αλλά και να αφήνουν περιθώρια για μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα τονίζει ακόμη ότι κανένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να προτρέπεται στην έξοδο από αυτή. Το SPD εκφράζεται υπέρ της δημιουργίας δημοκρατικότερων δομών και ευθυνών σε ό,τι αφορά τη βοήθεια κρατών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση αλλά και για τη διασφάλιση του ευρώ. Εννοώντας έμμεσα την αναγκαιότητα τερματισμού της συνεργασίας με το ΔΝΤ οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, το SPD τονίζει τόσο την αναγκαιότητα της καταπολέμησης των αιτιών που αναγκάζιουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όσο και την «αλληλέγγυα κατανομή» των προσφύγων. Όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα, «η αλληλεγγύη είναι η βάση της ευρωπαϊκής συνεργασίας». Κράτη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να υποστούν αρνητικές συνέπειες όπως για παράδειγμα μείωση παροχών από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ενώ κράτη που σηκώνουν το κύριο βάρος της υποδοχής προσφύγων θα πρέπει στηριχθούν με επιπρόσθετα χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη δημοτικών οργανισμών, σχολείων, ιατρικής περίθαλψης δεν θα είναι μόνο προς όφελος των προσφύγων αλλά ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες «θα μπορέσει να αυξηθεί η προθυμία για την υποδοχή προσφύγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης