Η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και η Αυστραλία εξέφρασαν σήμερα «σοβαρές ανησυχίες» για την κλιμάκωση της έντασης λόγω του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και ζήτησαν την «μη αναστρέψιμη» αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα αψηφώντας τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Αυστραλία και η ASEAN κατά τη διάρκεια διήμερης ειδικής συνόδου κορυφής της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που έγινε στο Σίδνεϊ.
Η ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων από τη χώρα αυτή «απειλεί την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην οποία οι χώρες της ASEAN και η Αυστραλία αξίωσαν επίσης από την Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει «στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίησή» της.
Οι εντάσεις έχουν αμβλυνθεί τον τελευταίο καιρό μετά την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα.
Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδίως πρόσφατα ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πριν από τον Μάιο.
«Οι εξελίξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές αλλά διατηρούμε κάποια επιφύλαξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ.
«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο συνιστά ένα περίπλοκο πρόβλημα η επίλυση του οποίου θα πάρει χρόνο και ελπίζουμε τα πρόσφατα αυτά βήματα να συμβάλουν σε μια διαρκή ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε.
Η Αυστραλία φιλοξένησε σύνοδο κορυφής της ASEAN αυτό το Σαββατοκύριακο, μολονότι δεν είναι ένα από τα 10 μέλη της ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς στην περιοχή εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.
Η σύνοδος αυτή κορυφής επικεντρώθηκε στη δημιουργία στενότερων οικονομικών δεσμών, όπως και δεσμών σε θέματα ασφάλειας, μεταξύ των χωρών της ASEAN και της Αυστραλίας, με τις δύο πλευρές να τάσσονται επίσης κατά του αισθήματος προστατευτισμού και να ζητούν «αυτοσυγκράτηση» στην διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.
Την ASEAN απαρτίζουν δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Λάος και Καμπότζη. Η Αυστραλία είναι εταίρος σε διάλογο με την ASEAN από το 1974.