Στη επαρχιακή πόλη Γκελντερμάλζεν της Ολλανδίας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια όταν άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον του δημαρχείου, την ώρα που γινόταν συζήτηση για τη δημιουργία προσφυγικού καταλύματος.

Μεγάλες τρύπες έχουν ανοίξει στα παράθυρα γύρω από την πλατεία όπου βρίσκεται το δημαρχείο. Τις έχουν κλείσει με κόντρα πλακέ και άνθρωποι του δήμου μαζεύουν τα πεταμένα μπουκάλια. Καθαρίζουν τα απομεινάρια μια νύχτας τρόμου που πέρασε η ολλανδική πόλη Γκελντερμάλζεν. Σοκαρισμένοι αλλά και ντροπιασμένοι αισθάνονται οι κάτοικοι της μικρής επαρχιακής πόλης. «Δεν ταιριάζει στην πόλη μας κάτι τέτοιο» λέει μια ηλικιωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αστυνομίας Λούτε Νίβερτ στη συνέντευξη Τύπου φαίνεται και ο ίδιος λίγο αιφνιδιασμένος από τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Την Τετάρτη το βράδυ στο δημαρχείο της πόλης γινόταν συζήτηση για την κατασκευή ενός προσφυγικού καταλύματος. Ο δήμος έχει την πρόθεση να κατασκευάσει ένα κατάλυμα για 1.500 πρόσφυγες.

«Υπάρχουν αντιρρήσεις» παραδέχεται η δήμαρχος Μιράντα ντε Βρις, ωστόσο συμπληρώνει ότι «υπάρχει και συναίνεση». Πολλοί όμως από τους 11.000 κατοίκους της πόλης, (ο ευρύτερος δήμος έχει 27.000 κατοίκους), ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιφνιδιαστική επίθεση αγνώστων

Κάποιοι το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν είμαι ρατσιστής αλλά ρεαλιστής». Στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 200 άτομα και ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτη. Αστυνομικοί στέκονταν μπροστά από την είσοδο του δημαρχείου.

Ξαφνικά το σκηνικό γύρω στις 8 η ώρα το βράδυ άλλαξε. Μερικές δεκάδες νεαροί άρχισαν να επιτίθενται. Φορούσαν κουκούλες και φώναζαν συνθήματα κατά του προσφυγικού καταλύματος. Στη συνέχεια πέρασαν στην επίθεση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας. Άρχισαν να πετάνε πέτρες και μπουκάλια. Για οργανωμένο σχέδιο κάνει λόγο η αστυνομία, η οποία παραδέχεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Οι νεαροί πιάνουν από το λαιμό έναν αστυνομικό και χτυπούν στο πρόσωπο δυο άλλους. Τρεις αστυνομικοί τραβούν τα όπλα τους και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές. Τελικά ειδικές δυνάμεις ασφαλείας καταφέρνουν να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους.

Οργισμένοι αλλά όχι σοκαρισμένοι οι Ολλανδοί

Η συζήτηση στο δημαρχείο διεκόπη και 14 άτομα συνελήφθησαν. «Δεν ήταν από εδώ» δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση ένας κάτοικος. «Ήταν χούλιγκανς από το Ρότερνταμ».

«Δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι» επανέλαβε και η δήμαρχος.

Ωστόσο το ποσοστό της ακροδεξιάς στην πόλη αγγίζει το 13%. Από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς δεν χάνει ευκαιρία για να κινητοποιεί κόσμο κατά των προσφυγικών καταλυμάτων.

Τα έκτροπα στο Γκελντερμάλζεν εξοργίζουν πολλούς Ολλανδούς αλλά για σοκ δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος. Τα επεισόδια αυτά δεν είναι παρά μια ακόμα περίπτωση σε μια σειρά διαμαρτυριών που εκδηλώνονται συχνά το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε μικρές ολλανδικές πόλεις.

Το προσφυγικό πάνω από τις δυνάμεις της Ελλάδας

O γερμανικός τύπος επισημαίνει τις καθυστερήσεις στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας στο μεταρρυθμιστικό πεδίο.

Η Südwest Presse στρέφει την προσοχή της στην κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο πεδίο στην Ελλάδα. Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας, «από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα λειτουργεί το πολύ ένα. Η κατάσταση υπερβαίνει πλήρως τις δυνάμεις της κυβέρνησης στην Αθήνα».

Άλυτα τα θεμελιώδη προβλήματα

Ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι «ούτε ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει επιλυθεί ούτε κατά προσέγγιση».

Ο ίδιος θεωρεί άσκοπο και παραπλανητικό το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά εάν οι πιστωτές δεν είχαν επιδείξει τόση αυστηρότητα για την εφαρμογή των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας» και συνεχίζει: «Αυτή η επιχειρηματολογία «δίνει την εντύπωση ότι η στασιμότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων (…) πρέπει να χρεωθεί μόνο στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτή προκάλεσε μεν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σοβαρή ζημιά στη χώρα και απώλεσε μεγάλο μερίδιο εμπιστοσύνης εξαιτίας της ιδεολογικά καθοδηγούμενης πολιτικής της. Όμως οι μεγάλες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο πεδίο της συνταξιοδοτικής πολιτικής, στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα, (…) υφίστανται πολύ μεγαλύτερο διάστημα και δεν διευθετήθηκαν με συνέπεια ούτε από τον Σαμαρά», αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.

Στην ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος αναφέρεται άρθρο στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας DieWelt. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει έργο μόλις το τελευταίο λεπτό», παρατηρώντας ότι «η οριακή ψηφοφορία στη βουλή στην Αθήνα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση ενός δις ευρώ».

Ο αρθρογράφος της Welt σημειώνει: «Γιατί πρέπει πάντα να γίνονται όλα την τελευταία στιγμή, αναρωτήθηκαν τελευταία ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπως έκανε γνωστό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα μετά από διαβουλεύσεις με ομολόγους του στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τη Welt, η έγκριση των προαπαιτουμένων φέρνει πιο κοντά τον στόχο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα, «η ψηφοφορία δείχνει επίσης πόσο δύσβατος είναι ακόμη ο δρόμος που οδηγεί εκεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε τελευταία σε μόλις τρεις έδρες. (…) Στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διερωτώνται πολλοί αν ο Τσίπρας θα έχει την πολιτική ισχύ να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού».

«Διδαχθείτε από την Ελλάδα»

«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται (σ.σ. ενιαία) οικονομική κυβέρνηση, αλλά μία λειτουργική ενιαία χρηματαγορά», επισημαίνει σε ανάλυσή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα DieZeit ο Ερνστ-Λούντβιχ φον Τάντεν, καθηγητής Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ.

Ο γερμανός οικονομολόγος απευθύνει στον τίτλο της ανάλυσής του την προτροπή «διδαχθείτε από την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «με το τρίτο πακέτο βοήθειας (…) η Ευρώπη αγόρασε για άλλη μια φορά χρόνο. Αυτός ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί επειγόντως: υπάρχει η ανησυχία ότι η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της κρίσης θα αποτύχει να δώσει την απαραίτητη έμφαση στο ριζικό αυτό πρόβλημα. Η Ευρώπη καλείται τώρα να αποφασίσει αν θέλει να δώσει θεσμική μελλοντική προοπτική στην κοινή κεφαλαιαγορά ή αν θέλει να μείνει στάσιμη σε κατάσταση κρίσης», σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος και εξηγεί:

«Ήδη το ελληνικό παράδειγμα του 2012 έχει δείξει ότι ένα κούρεμα κρατικού χρέους καταστρέφει αυτόματα τον εθνικό τραπεζικό τομέα – ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του δεύτερου πακέτου διάσωσης έπρεπε γι’ αυτόν τον λόγο να διατεθεί το 2012 στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό δεν έχει νόημα και θα μπορούσε να αποφευχθεί αν περιοριστεί η αγορά εθνικών τίτλων χρέους από τις τράπεζες. Ωστόσο, τα προβλήματα φτάνουν βαθύτερα.

Στην Ελλάδα κυριαρχούσε και επικρατούσε και εξακολουθεί να επικρατεί επείγουσα ανάγκη για κεφαλαιώδεις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αν οι ίδιες οι τράπεζες μιας χώρας δεν είναι σε θέση να τις παράσχουν ή αν είναι πραγματικά χρεοκοπημένες γιατί δεν αναλαμβάνει να το κάνει καμία από τις χιλιάδες υγιείς τράπεζες στην Ευρώπη;» διερωτάται ο γερμανός καθηγητής και εξηγεί: «Μια σημαντική αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την εποπτεία, τη ρύθμιση και την χρηματοοικονομική ισχύ των εθνικών κυβερνήσεων. Γι’ αυτό καμία υγιής τράπεζα του εξωτερικού δεν παίρνει το ρίσκο να παράσχει τις υπηρεσίες της σε ένα άλλο κράτος-μέλος που πλήττεται από την κρίση». Όπως εκτιμά τέλος ο γερμανός οικονομολόγος, «η Ευρώπη πρέπει επίσης να μεριμνήσει ώστε οι τράπεζες να μπορούν πραγματικά να δρουν και να επιτηρούνται πανευρωπαϊκά».

Πηγές: Deutsche Welle/DPA
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης