Η υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου (fracking) θα απαγορευθεί εκ νέου στην Αγγλία υπό την πρωθυπουργία του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος σκοπεύει να ανατρέψει την απόφαση της προκατόχου του Λιζ Τρας, και να επιστρέψει  στην δέσμευση που έχει αναληφθεί στο μανιφέστο του 2019 του Συντηρητικού Κόμματος.

Στην διάρκεια της βραχείας πρωθυπουργικής θητείας της, η Λιζ Τρας είχε άρει το μορατόριουμ για το fracking με το επιχείρημα ότι η ενεργειακή τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί προτεραιότητα. Η Τρας είχε πει ότι το fracking θα επιτραπεί όπου υποστηρίζεται από τις τοπικές κοινότητες, αλλά το σχέδιό της συνάντησε την αντίσταση των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών του κόμματός της.

Η σχετική ψηφοφορία στην Βουλή των Λόρδων έγινε μάλιστα την παραμονή της παραίτησής της, δημιουργώντας πρωτοφανή αναστάτωση στις τάξεις των Τόρις.

Το fracking, προς το οποίο εναντιώνονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένες κοινότητες, απαγορεύθηκε το 2019, όταν η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας είχε ανακοινώσει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει.

Ερωτώμενος ο εκπρόσωπος του νέου βρετανού πρωθυπουργού από δημοσιογράφο για το αν το fracking ξαναμπαίνει στο καλάθι των αχρήστων, απάντησε: «Ακριβώς».

Ο εκπρόσωπός του Σούνακ δήλωσε επίσης πως ο βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει την μείωση της μετανάστευσης, όπως είχε προβλεφθεί στο μανιφέστο του 2019 του Συντηρητικού Κόμματος. 

Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το Πρωτόκολλο να περάσει από το κοινοβούλιο προκειμένου να παρακαμφθούν ορισμένες ρυθμίσεις του, ενώ παράλληλα να συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.