Είναι θέμα ισότητας των δύο φύλων: Αντιδρώντας στη μεγάλη ποικιλία εκφράσεων που έχουν επινοήσει οι άνδρες για να περιγράφουν τη δική τους αυτοϊκανοποίηση, ο επίσημος Σουηδικός Σύνδεσμος Σεξουαλικής Εκπαίδευσης καθιερώνει νέο όρο για τον γυναικείο αυνανισμό.
Η λέξη klittra, εμπνευσμένη από τη λέξη κλειτορίδα, καθιερώθηκε επίσημα έπειτα από πολύμηνη δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία το κοινό μπορούσε να υποβάλλει προτάσεις.
«Από ιστορική άποψη, η σεξουαλικότητα και ο αυνανισμός των γυναικών αποτελούν ταμπού» εξήγησε σε ανακοίνωσή του τον Ιούνιο ο Σύνδεσμος Σεξουαλικής Εκπαίδευσης.
«Οι γυναίκες υποτίθεται ότι δεν έχουν επιθυμίες και δεν ερεθίζονται όπως οι άνδρες, κάτι που ανακλάται στην έλλειψη λέξεων [για τον γυναικείο αυνανισμό]» πρόσθεσε.
Το klittra, πάντως, δεν είναι η πρώτη περίπτωση «φεμινιστικού γλωσσικού σχεδιασμού» σε αυτήν την προοδευτική σκανδιναβική χώρα.
Το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο παράδειγμα είναι το snippa, μια λέξη που περιγράφει τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών, αντίστοιχη με τη λέξη snoοp που χρησιμοποιείται στα αγόρια ως ανάλογο της ελληνικής λέξης «πουλί».
Το snippa, το οποίο εισήχθη στα σουηδικά λεξικά μόλις το 2006, επινοήθηκε από την κοινωνική λειτουργό Αννα Κόστοβιτς, η οποία φρόντισε να διαδώσει τον νέο όρο με επισκέψεις της σε δεκάδες νηπιαγωγεία.
Μέχρι τότε, οι μόνες επιλογές που υπήρχαν για να περιγράψει κανείς τα γυναικεία γεννητικά όργανα ήταν ο επίσημος ιατρικός όρος αιδοίο και διάφορες προσβλητικές λέξεις όπως fiffa και muff. Υπάρχουν βέβαια και οι ευφημισμοί, όπως το mus που σημαίνει ποντίκι και framstjärt που σημαίνει «μπροστινός πισινός».