Χιλιάδες Σουηδοί συμμετείχαν την Κυριακή σε διαδήλωση υποστήριξης των προσφύγων σε πλατεία της Στοκχόλμης, όπου ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν τούς είπε ότι είναι καιρός και άλλες χώρες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Η Σουηδία έχει στο ιστορικό της δεκαετίες υποδοχής προσφύγων από τη Χιλή στη δεκαετία του ’70, τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του ’80 και τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90. Στην παρούσα κρίση έχει δεχθεί μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τη γενναιοδωρία της, έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς ενσωμάτωσης μεταναστών στο εργατικό της δυναμικό μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη στο σουηδικό κοινοβούλιο κατά τις εκλογές του περασμένου έτους.

Λέγοντας ότι η Σουηδία θα συνεχίζει να υποδέχεται ανθρώπους που διαφεύγουν από κρίσεις, ο Στέφαν Λόφβεν απηύθυνε έκκληση προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες.

“Η ιδέα δεν ήταν ποτέ -ποτέ- ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία θα ήταν ένας δρόμος για τον αποκλεισμό ανθρώπων που δραπετεύουν” δήλωσε προς το πλήθος των 15.000, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδηλωτών. Ορισμένοι μεταξύ τους κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Είστε ευπρόσδεκτοι”, ή “Ευχαριστούμε Σουηδία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τους 81.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο τον περασμένο χρόνο στη Σουηδία , που έρχεται δεύτερη μετά τη Γερμανία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία.

“Η Σουηδία και η Γερμανία και λίγες ακόμη χώρες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες τους”, δήλωσε ο Λόφβεν.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Aftonbladet δείχνει ότι δύο στους τρεις Σουηδούς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες με κάποιον τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης