Υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού του Σουδάν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη διάρκεια του Ραμαζανιού, αν η παραστρατιωτική οργάνωση με την οποία συγκρούεται δεν αποχωρήσει από δημόσια κτήρια και σπίτια αμάχων.

Η ανακοίνωση του Γιάσερ αλ Άτα, αναπληρωτή διοικητή του στρατού, έγινε αφού οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν κάποια κέρδη στην πόλη Ομντουρμάν και μετά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη διάρκεια του Ραμαζανιού, που ξεκινά σήμερα.

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΥΤ) επεσήμανε από την πλευρά της ότι χαιρετίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Η ανακοίνωση του Άτα αναρτήθηκε χθες Κυριακή στον επίσημο λογαριασμό του σουδανικού στρατού στο Telegram και βασίστηκε σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος το Σάββατο στην πολιτεία Κασάλα. Σε αυτή επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία στη διάρκεια του Ραμαζανιού, αν οι ΔΤΥ δεν συμμορφωθούν με τη δέσμευση που είχαν κάνει πέρυσι τον Μάιο κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήθχησαν στη Τζέντα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την οποία θα αποσυρθούν από τα σπίτια αμάχων και τα δημόσια κτήρια.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο επικεφαλής των ΔΤΥ Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και η οικογένειά του δεν θα έχουν καμία θέση στη μελλοντική πολιτική ή στρατιωτική ζωή του Σουδάν.

«Υπάρχουν κάποιοι που μιλάνε για εκεχειρία το Ραμαζάνι. Δεν υπάρχει τέτοια εκεχειρία, έπειτα από εντολή του στρατού και του λαού», τόνισε ο Άτα στην ομιλία του προς αποφοίτους στρατιωτικής σχολής στην πολιτεία Κασάλα.

Κατεστραμμένα κτήρια

Ο πόλεμος μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των ΔΤΥ ξέσπασε στα μέσα Απριλίου 2023 εν μέσω εντάσεων για το σχέδιο μετάβασης προς μια κυβέρνηση πολιτικών. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν πραξικόπημα το 2021, ανακόπτοντας την προηγούμενη μεταβατική διαδικασία που είχε ξεκινήσει μετά την ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη του Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ.

Ο στρατός βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στη σύγκρουση εξαιτίας της οποίας έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του Χαρτούμ, έχουν προκληθεί εθνοτικά υποκινούμενες σφαγές στο Νταρφούρ και έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη παγκοσμίως κρίση εκτοπισμού. Οι ΔΤΥ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας τις πρώτες μέρες των συγκρούσεων.

Ωστόσο ο στρατός του Σουδάν έχει ανακτήσει τις τελευταίες ημέρες κάποιες περιοχές γύρω από την Ομντουρμάν.

Ανθρωπιστική κρίση

Οι ΔΤΥ επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους χθες Κυριακή ότι ο στρατός απέρριψε την πρότασή τους να παραδώσουν 537 αιχμαλώτους πολέμου μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

«Η ηγεσία του σουδανικού στρατού δεν δέχθηκε την πρότασή μας να επιστραφεί το προσωπικό του ως ένδειξη καλής θέλησης στη διάρκεια του Ραμαζανιού, όπως έχει απορρίψει όλες τις προηγούμενες μονομερείς μας πρωτοβουλίες από την αρχή της κρίσης», τόνισαν.

Ο στρατός του Σουδάν απάντησε ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό για μια τέτοια πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί των ΔΤΥ είναι «ψευδείς».

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές διεθνείς πρωτοβουλίες για την επίτευξη εκεχειρίας, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι – ο μισός πληθυσμός του Σουδάν—έχουν ανάγκη βοήθεια, ενώ περίπου 8 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψεις τις εστίες τους και η πείνα αυξάνεται. Οι ΗΠΑ κατηγορούν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για εγκλήματα πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Σουδάν στον ΟΗΕ δήλωσε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο επικεφαλής του στρατού αλλά και του μεταβατικού συμβουλίου της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν εξήρε την έκκληση του Γκουτέρες, αλλά αναρωτήθηκε πώς μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν, που πρόσκειται στις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ότι προκειμένου να καταστεί εφικτή οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, οι ΔΤΥ θα πρέπει να αποσυρθούν από κάποιες περιοχές, περιλαμβανομένων των πολιτειών ελ Γκεζίρα και Σενάρ αλλά και πόλεων στο Νταρφούρ, προπύργιο των παραστρατιωτικών.