Υπό τον πλήρη έλεγχο των συνασπισμένων δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού της Σομαλίας, της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και του εκστρατευτικού σώματος της Κένυας έχει τεθεί το στρατηγικό λιμάνι και προπύργιο της ένοπλης οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, Κισμάγιου.

Εικόνες από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν στρατιώτες να πανηγυρίζουν την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της πόλης, με έναν από αυτούς να κρατάει σημαία της AMISOM (Δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία) ενώ βρίσκεται στην κορυφή του πύργου ελέγχου. Το κλίμα είναι πανηγυρικό καθώς η κατάληψη του συγκεκριμένου λιμανιού και βασικής εξόδου της αφρικανικής χώρας στον Ινδικό Ωκεανό αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην ένοπλη οργάνωση που ευθύνεται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων τόσο στη Σομαλία όσο και στην Κένυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera σε εξέλιξη βρίσκονται συνεχείς έλεγχοι στα σπίτια της πόλης, προκειμένου να βρεθούν κρυμμένοι μαχητές της Αλ Σαμπάμπ, με τους στρατιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάχες περιμετρικά της πόλης ήταν σφοδρές, με τους μαχητές της ένοπλης οργάνωσης να αντιστέκονται σθεναρά στις επιθέσεις.

Οι ενωμένες δυνάμεις που στοχεύουν να ενισχύσουν την κεντρική κυβέρνηση της πολύπαθης χώρας παρέμειναν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τα διοικητικά όρια της πόλης, έχοντας αποκλείσει την τροφοδοσία της, με αποτέλεσμα τα μέλη της ένοπλης οργάνωσης να αναγκαστούν να αποχωρήσουν, υπό το βάρος και των συχνών αεροπορικών επιδρομών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κένυας.

«Δεν συναντήσαμε καμία αντίσταση κατά την είσοδο μας στο κέντρο της πόλης», σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Hassan, διοικητής των δυνάμεων της Κένυας που συνδράμουν στις μάχες του κυβερνητικού στρατού και της Δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μερικές δυσκολίες καθώς το οδικό δίκτυο δεν ήταν καλό με αποτέλεσμα τα οχήματά μας να κολλήσουν λόγω της βροχόπτωσης. Ωστόσο, δεν συναντήσαμε καμία αντίσταση από την Αλ Σαμπάμπ. Είχαν εγκαταλείψει την πόλη», εξήγησε.

Δείτε το video…

Τον Αύγουστο του 2011, οι μαχητές της ένοπλης οργάνωσης είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, ύστερα από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων της AMISOM και των στρατιωτικών δυνάμεων που παρέμεναν πιστές στην κυβέρνηση. Ακολούθησε η αποστολή κενυατικών στρατευμάτων (Οκτώβριος 2011) ύστερα από την αύξηση των απαγωγών μελών ΜΚΟ σε προσφυγικούς καταυλισμούς της γειτονικής χώρας για να κλιμακωθούν οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι του 2012.

Η Αλ Σαμπάμπ θεωρείται πως διατηρεί στενές επαφές με την Αλ Κάιντα και αποτελεί τον σοβαρότερο θύλακα αποσταθεροποίησης στο Κέρας της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης:
Σομαλία: Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ εγκατέλειψαν το λιμάνι Κισμάγιο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, 12:58
Βομβαρδισμός θέσεων της Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, 04:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης