Ομογενειακούς διαλόγους, βασισμένους στη Σωκρατική μέθοδο με θέμα το παρόν και το μέλλον της ομογένειας της Αυστραλίας, αλλά και τη σχέση της με την Ελλάδα οργανώνει το Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης.

Σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου αναφέρονται και τα εξής: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, έχουν για μια ακόμη φορά τονίσει την πολύπλοκη αλλά και πολύπτυχη παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία. Είτε από τη σκοπιά του “φύλακα” της δυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε ως μία από τις πιο δυναμικές μεταναστευτικές παροικίες, οι Έλληνες κατέχουν μία ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη Αυστραλία. Πέρα από την ευρωπαϊκή της ιδιοσυγκρασία, καθώς και τις μεσογειακές, ελληνιστικές και ορθόδοξες ρίζες της, η Έλληνο-Αυστραλιανή παροικία έχει τη δική της μοναδική ιστορία να παρουσιάσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, προκειμένου να αναλυθούν τα φαινόμενα αυτά, αλλά και να ερμηνευτούν με σχετικό τρόπο για τη σύγχρονη αυστραλιανή πραγματικότητα, το Κέντρο Διαλόγου του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βικτώριας και Μελβούρνης, και το Ελληνικό Πρόγραμμα του ιδίου πανεπιστημίου, διοργανώνουν μία σειρά ελληνικών παροικιακών διαλόγων πάνω σε επίκαιρα θέματα “κλειδιά” τα οποία αφορούν τη μελλοντική διαμόρφωση των Ελλήνων της Αυστραλίας.

«Η δομή των διαλόγων είναι θεματική» τονίζεται στην ανακοίνωση που συμπληρώνει ότι «Βασίζονται στη Σωκρατική μέθοδο και αποτελούνται από ηγετικά και καλά πληροφορημένα πρόσωπα, ειδικούς, εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενα μέλη και γενικά το κοινό. Ο πρώτος διάλογος ασχολείται με το πολύ αρμόζων θέμα των διαγενεαλογικών αλλαγών, και το πως θα είναι η ελληνική παροικία και παρουσία στην Αυστραλία σε 10, 15 η 20 χρόνια.

Οι διάλογοι δεν προσφέρουν μόνο την ευκαιρία να ακουστούν φωνές της πρώτης και δεύτερης γενιάς, αλλά έρχονται σε μια στιγμή κρίσιμη για την ελληνική παροικία, καθώς αυτή περνά από την πρώτη, στη δεύτερη και τρίτη γενιά. Σκοπός μας λοιπόν είναι να ερμηνεύσουμε, μέσω αυτής της Σωκρατικής μεθόδου, τα θέματα, τους θεσμούς και τις προσωπικότητες, προκειμένου να καταλάβουμε τη δυναμική, τις προκλήσεις καθώς και τη λογική η οποία βρίσκεται πίσω από την Έλληνο-Αυστραλιανή ταυτότητα».
Τους Ελληνικούς Παροικιακούς Διαλόγους συντονίζει ο υποδιευθυντής του Κέντρου Διαλόγου Μιχάλης Σ. Μιχαήλ. Ο πρώτος διάλογος θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, και ώρα 6.45 μμ., στο St Michael’s Uniting Church, 120 Collins St Melbourne με θέμα «Η Ελληνική Παροικία σε Μετάβαση – Διαγενεαλογικές Απόψεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης