Σήμα κινδύνου για το σύμβολο του Παρισιού, την Notre Dame, σήμανε υψηλόβαθμος κληρικός του καθεδρικού ναού, Patrick Chauvet, ο οποίος μιλώντας στο Associated Press, έδωσε μόνο 50% πιθανότητες για να σωθεί.

Ο Monsignor Patrick Chauvet επίσης δήλωσε ότι η ανακαίνιση από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Απρίλιο, δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει μέχρι το 2021 και περιέγραψε την «αγωνία» του για το γεγονός ότι η Notre Dame δεν λειτούργησε για τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Οπως είπε, η Παναγία των Παρισίων «θα βρεθεί εκτός κινδύνου όταν βγάλουμε τις υπόλοιπες σκαλωσιές».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να σωθεί. Υπάρχει επίσης 50% πιθανότητα να πέσουν σκαλωσιές στους τρεις θόλους, με αποτέλεσμα το κτίριο να είναι ακόμα πολύ εύθραυστο», είπε.

Ο καθεδρικός ναός του 12ου αιώνα ήταν υπό ανακαίνιση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Απριλίου, η οποία κατέστρεψε την οροφή του και κατέρρευσε τον πυρήνα του. Χωρίς στέγη και με την ογκώδη πέτρα ο ναός είναι ευάλωτος. Περίπου 50.000 σωλήνες σκαλωσιάς διασχίζουν το πίσω μέρος του κτιρίου από τη στιγμή της πυρκαγιάς και η αφαίρεση τους χωρίς να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα είναι μία από τις πιο επίφοβες ενέργειες. 

«Πρέπει να αφαιρέσουμε τελείως τα ικριώματα για να κάνουμε το κτίριο ασφαλές, έτσι ώστε το 2021 θα ξεκινήσουμε πιθανώς την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού», δήλωσε ο Chauvet. «Αφού αφαιρεθεί η σκαλωσιά, πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, την ποσότητα της πέτρας που πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί».

Ο Chauvet εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια για να το καταστήσουν αρκετά ασφαλές για τους επισκέπτες και ότι η πλήρης αποκατάσταση θα διαρκέσει περισσότερο.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι θέλει να ξαναχτιστεί μέχρι το 2024, όταν το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει εάν το εν λόγω χρονικό πλαίσιο είναι ρεαλιστικό.

Ένας άλλος λόγος που καθιστά επικίνδυνο ακόμα τον καθεδρικό ναό, είναι ότι η φωτιά απελευθέρωσε τόνους τοξικής σκόνης μολύβδου. Οι αρχές προσπαθούν να την καθαρίσουν και να αξιολογήσουν τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία.

 

Εκατομμύρια επισκεπτών παρά την καταστροφή

Παρά την καταστροφή που έχει υποστεί ο ναός, οι τουρίστες συρρέουν κατά χιλιάδες. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Εκκλησίας, 2 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό κατά την περίοδο των διακοπών.

Οι τουρίστες μπορούν να το φωτογραφίσουν από τα κοντινά ανάχωμα, αλλά δεν ακούν πλέον τα θρησκευτικά όργανα ή δεν βλέπουν τα πέτρινα γλυπτά του και τα ροδοκόκκινα αριστουργήματα. Το απέραντο προαύλιο είναι οχυρωμένο, χωρίς το χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Αλλά η εκκλησία της, η κληρικοί και η χορωδία διατηρούν το πνεύμα της ζωντανό και λειτουργώντας από την εκκλησία Saint-Germain l’Auxerrois απέναντι από το Μουσείο του Λούβρου.