Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ε.Ε. θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με Κύπρο.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται σύμφωνα με πηγές στα συμπεράσματα του κειμένου κατά της Τουρκίας. 

Αλ. Τσίπρας: Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σημερινή Σύνοδό του θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα, που είναι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρώτη κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον μας και ελπίζω να την πάρουμε, είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει την Ευρώπη», είπε αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ και συνέχισε λέγοντας γι αυτόν ότι είναι «ένας πολιτικός που έχει πάρει ακραίες θέσεις εναντίον του ευρωπαϊκού Νότου και εναντίον της Ελλάδας, υπερασπιστής της λιτότητας και όχι της κοινωνικής σύγκλισης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης που αποτελούν κοινές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη ότι «σήμερα θα παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση ως προς αυτό και θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσουν να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις και ξεκάθαρες αποφάσεις, γι΄ αυτό και θα έχουν συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους, ώστε σήμερα να έχουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία είναι «να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Βεβαίως, θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης