Νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, στην έδρα του Ο.Η.Ε. όσον αφορά στο «επίμαχο» θέμα της Συρίας.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ρωσία ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο θα προβλέπει στρατιωτική επέμβαση στην ασιατική χώρα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της πως «κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά της Δαμασκού είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε., περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου όταν και ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad. Οι μάχες μεταξύ πολιτικών αντιφρονούντων και λιποτακτών του στρατού με τις καθεστωτικές δυνάμεις να έχουν επεκταθεί πλέον ακόμα και σε συνοικίες της πρωτεύουσας, Δαμασκού.

Οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. ασκούν έντονες πιέσεις στη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Άμεσο τερματισμό της βίας σε όλες τις πόλεις ανά τη συριακή επικράτεια
Β) Μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο της χώρας και
Γ) Προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο, τόσο το Πεκίνο όσο κυρίως η Μόσχα επιμένουν πως η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

«Εφόσον το κείμενο κριθεί μη αποδεκτό από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε. Αν το περιεχόμενό του είναι λανθασμένο, δεν πρόκειται να το αφήσουμε να περάσει», ξεκαθάρισε ο πρέσβης της Ρωσίας, Vitaly Churkin, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

Οι επισημάνσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην Ε.Ε., με επικεφαλής τον Vladimir Chizhov, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου να γίνει δεκτό.

Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή.

Δείτε το video…



Χωρίς τέλος η βία στη Συρία

Και ενώ οι διαβουλεύσεις βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, πηγές της Αντιπολίτευσης καθώς και ακτιβιστικές οργανώσεις ανέφεραν πως δυνάμεις Ασφαλείας άνοιξαν πυρ την Τετάρτη κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας τουλάχιστον 43 ανθρώπους, την ίδια στιγμή που αντικαθεστωτικές δυνάμεις μάχονταν κατά του κυβερνητικού στρατού σε διάφορες πόλεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Assad πραγματοποίησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς σε πόλεις της κοιλάδας Ουάντι Μπαράντα, προκαλώντας τον θάνατο 21 ανθρώπων.

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χομς, προπύργιο διαδηλωτών και πολιτικών αντιφρονούντων.

Από την πλευρά του το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε πως 14 μέλη του κυβερνητικού στρατού έπεσαν νεκρά από «τα πυρά ενόπλων που στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν το εσωτερικό της χώρας». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως τρεις στρατιώτες και ένας στρατιωτικός αξιωματούχος, ονόματι Rajeh Mahmoud, σκοτώθηκαν σε προάστιο της Δαμασκού, ενώ στην πόλη Ντεράα δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε νοσοκομεία, κατοικίες και εργοστάσια προκειμένου να εντοπίσουν λιποτάκτες.

Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός κατάφερε να απομακρύνει αντικαθεστωτικούς από συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού.

Δείτε το video…

«Επιλέξτε επιτέλους στρατόπεδο»

Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton κάλεσε την Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν σε «ποια πλευρά τάσσονται» όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

«Κάθε μέλος του Συμβουλίου πρέπει να πάρει απόφαση και να επιλέξει στρατόπεδο. Είστε με το μέρος του συριακού λαού, είστε με το μέρος του Αραβικού Συνδέσμου είστε με το μέρος των λαών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ή είστε με το μέρος της βίαιης δικτατορίας», επεσήμανε.

Νωρίτερα, την Τρίτη, είχε τονίσει πως «η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου», ξεκαθαρίζοντας πως η λύση που προτείνεται, μέσω του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου, δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη.

«Η περίπτωση της Συρίας είναι ξεχωριστή και μοναδική», είχε πει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, τόνισε πως η κρίση στη Συρία απατεί «προσεκτικές κινήσεις».

«Η πολιτική της απομόνωσης και η προσπάθεια για την απομάκρυνση της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο κόσμος έχει εμμονή με την απομάκρυνση καθεστώτων και θα πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά», εξήγησε από την πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.

Νωρίτερα, εισερχόμενος στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι υπάρχει «η πιθανότητα συμβιβασμού», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Διακυβεύονται πολλά για να μην καταλήξουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ινδίας εξήγησε πως η χώρα του εξακολουθεί να αντιτίθεται σε δύο παραγράφους του σχεδίου απόφασης που αφορούν στην καταδίκη των βιαιοτήτων στη Συρία και τη μεταβίβαση εξουσιών από τον πρόεδρο Bashar al-Assad στον αντιπρόεδρό του.

Η συνάντηση των πρεσβευτών διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες και σύμφωνα με διπλωμάτη που επικαλείται το Reuters το «κείμενο δεν εξετάστηκε παράγραφο-παράγραφο αλλά δόθηκε έμφαση στα πιο αμφισβητούμενα χωρία της απόφασης».

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης