Καμένα πτώματα ανάμεσα στα χαλάσματα, βουτιά θανάτου πολιτών από φλεγόμενα κτήρια, αιμόφυρτοι άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος και αποπνικτική ατμόσφαιρα είναι το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί στην Οδησσό, το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ.

Η βίαιη ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η αδιαλλαξία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους φιλορώσους αυτονομιστές για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης και η στάση της Μόσχας που συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα για το λουτρό αίματος στην ανατολική Ουκρανία, έχουν βυθίσει τη χώρα στη δίνη του εμφυλίου.

Δεκάδες άνθρωποι συνεχίζουν να θυσιάζονται καθημερινά στον βωμό των διπλωματικών παιχνιδιών και της γεωπολιτικής στρατηγικής που θα κληθεί να ακολουθήσει τελικά το Κίεβο, με τις Βρυξέλλες να απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, χωρίς ωστόσο να προχωρούν στη λήψη σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξέλιξη που ζήτησε έμμεσα μέσω συνέντευξης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι εξαιρετικά σκληρές, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, σε μια χώρα η οποία συνεχίζει να ψάχνει τα πατήματά της μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές στο ανατολικό τμήμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς το Κίεβο αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες να εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις με τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες μονάδες και ελικόπτερα, προκειμένου να αναχαιτίσει φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι ονειρεύονται απόσχιση και ένταξη στη ρωσική ομοσπονδία στα πρότυπα της Κριμαίας.

Στις φλόγες η Οδησσός

Με τον αριθμό των νεκρών το τελευταίο 48ωρο να έχει ξεπεράσει τους 60, αυτόπτες μάρτυρες στην Οδησσό ανέφεραν πως 36 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, όταν εγκλωβίστηκαν στο μέγαρο των συνδικάτων από εθνικιστές Ουκρανούς και στρατιωτικές δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή στο κέντρο της πόλης οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και εθνικιστές Ουκρανούς χαρακτηρίστηκαν ομηρικές. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με τους αστυνομικούς να μην προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει. Πετροπόλεμος, μολότοφ και άγριο ξύλο οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στα κατά τόπους νοσοκομεία. Εικόνες χάους μετέδωσαν τα διεθνής ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για το μακελειό στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το Russia Today όλα ξεκίνησαν όταν 1.500 υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης, μαζί με οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσερνομόρετς και μέλη του ναζιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Κάποια στιγμή συναντήθηκαν με φιλορώσους διαδηλωτές και το κακό δεν άργησε να γίνει. Η χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από την αστυνομία επιδείνωσε την κατάσταση, με τη σύρραξη να γενικεύεται, οδηγώντας στα σοβαρότερα επεισόδια από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία τον περασμένο Νοέμβριο.

Αίμα και στο Κραματόρσκ

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από διασταυρούμενα πυρά, είπαν αξιωματούχοι της διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ένας ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και έχουν τραυματιστεί άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι.

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, μετατράπηκε σε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά τη διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας.

«Τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εθνοφρουράς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Συνεχίζεται το διπλωματικό πόκερ

Κι ενώ η Ουκρανία φλέγεται, η Δύση συνεχίζει να κατηγορεί τη Μόσχα για τη στάση που τηρεί απέναντι στο αιματοκύλισμα, την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε σήμερα «τη στεναχώρια και το σοκ» του για το γεγονός ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπρηστική επίθεση στο κτίριο της Οδησσού, το λιμάνι στα νότια της Ουκρανίας.

«Είμαι στεναχωρημένος και σοκαρισμένος μετά τον φρικτό θάνατο τόσο πολλών ανθρώπων σε μια πυρκαγιά στην Οδησσό» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στους συγγενείς τους σε ένα δελτίο τύπου.

Καταδίκασε επίσης «με το μεγαλύτερο σθένος» το ξέσπασμα των επεισοδίων βίας «στην Οδησσό αλλά και σε άλλες πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου οι διαδηλωτές συγκρούονται χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς να διστάσουν να σκοτώσουν ή να δολοφονήσουν».

«Η τραγωδία της Οδησσού πρέπει να μας ανοίξει τα μάτια! Η βία δε γεννά παρά μόνο βία. Εάν δεν καταφέρουμε να το τιθασεύουμε αυτό, θα μπορούσαμε σίγουρα να φθάσουμε στο σημείο όπου θα είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε» αυτήν την κλιμάκωση της βίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Κέρι, ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ σήμερα.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενταθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

«Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποτιθεμένου πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και μεγαλύτερης ασύδοτης βίας».

«Ιστορικό λάθος της Μόσχας στην Ουκρανία»

Στη σκιά της νέας κλιμάκωσης της βίας ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, εκτίμησε ότι η Ρωσία διαπράττει «ένα ιστορικό λάθος» συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και δημοσιεύεται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας το οποίο κυκλοφορεί αύριο.

Η Μόσχα διαπράττει ένα «ιστορικό λάθος» που μπορεί να έχει «σημαντικές συνέπειες για τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση», τόνισε ο Ράσμουσεν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας.

Διευκρίνισε επίσης ότι ενδέχεται να επιβληθούν «πολύ σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι τα κράτη-μέλη του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «δεν (εξετάζουν) τη στρατιωτική επιλογή» στην ουκρανική κρίση.

Διαβάστε επίσης:
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών στην Οδησσό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, 08:11

Εικόνες φρίκης στην Ουκρανία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, 07:52