Σάλο προκαλεί στη Βρετανία σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Times», σύμφωνα με το οποίο οι Άγγλοι γιατροί που συμμετείχαν στη θεραπεία του Λίβυου βομβιστή Αμπντελμπασέτ αλ-Μεγκράχι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για την επίθεση του Λόκερμπι, δεν είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν την άποψή τους πριν από την απελευθέρωσή του τον προηγούμενο Αύγουστο για λόγους υγείας.

«Εξεπλάγην, όταν έμαθα ότι απελευθερώθηκε, διότι δεν ζητήθηκε η γνώμη μου. Είναι λίγο περίεργο» δήλωσε στην εφημερίδα ο ουρολόγος του αλ – Μεγκράχι στη Σκωτία, δρ Ζακ Λατίφ.

Οι γιατροί αυτοί, οι οποίοι εργάζονταν για το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας, δήλωσαν ότι δεν υπέγραψαν έγγραφο το οποίο προέβλεπε ότι ο Λίβυος, ο μόνος καταδικασθείς για την επίθεση κατά του αμερικανικού Boeing επάνω από την Σκωτία το 1988, έχει το πολύ τρεις μήνες ζωής.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας τον απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους, ισχυριζόμενη ότι πάσχει από καταληκτικό καρκίνο και ότι δεν έχει παρά λίγους μήνες ζωής. Ωστόσο, βρίσκεται ακόμη εν ζωή έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του και την επιστροφή του στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τους «Sunday Times», ο αλ-Μεγκράχι εξετάσθηκε από ένα Λίβυο γιατρό, τον δρ Ιμπραΐμ Σερίφ, και έναν Βρετανό ογκολόγο, τον καθηγητή Κάρολ Σικόρα, ο οποίος πληρώθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση. Και οι δύο έφθασαν στο συμπέρασμα ότι δεν του απομένουν παρά λίγοι μήνες ζωής.

Στη συνέχεια, ο Σικόρα παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι ο αλ-Μεγκράχι μπορεί να ζήσει ακόμη τουλάχιστον 10 χρόνια.

Αντιμέτωπες με τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, που κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σκωτίας ότι υποχώρησε στις πιέσεις της πετρελαϊκής εταιρείας BP, η οποία επεδίωκε τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τρίπολη, οι Αρχές της Σκωτίας δημοσίευσαν τον περασμένο χρόνο έκθεση του διευθυντή του τομέα Υγείας του σωφρονιστικού συστήματος της Σκωτίας, Άντριου Φρέιζερ.

Στην έκθεση περιλαμβάνονταν οι διαγνώσεις τεσσάρων γιατρών που είχαν συμμετάσχει στην αγωγή του αλ-Μεγκράχι, χωρίς να κατονομάζονται. Σύμφωνα με τους «Sunday Times», επρόκειτο, εκτός του δρ Λατίφ, του ουρολόγου που είχε διαγνώσει τον καρκίνο του αλ-Μεγκράχι, τον προσωπικό του ογκολόγο και έναν σύμβουλο.

Ωστόσο, ο Λατίφ δήλωσε ότι δεν έχει ποτέ συναντήσει τον Φρέιζερ και ότι δεν του έχει μιλήσει. «Αντιμετωπίζω συνεχώς περιστατικά καρκίνου του προστάτη και δεν συνηθίζω να κάνω προγνώσεις. Δεν ξέρω πώς αποφάσισε ότι του μένουν τρεις μήνες ζωής» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ζητήθηκε η άποψη ούτε του ογκολόγου Ρίτσαρντ Τζόουνς, ενώ ο ουρολόγος Τζέφρεϊ Ορ δήλωσε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τις σωφρονιστικές υπηρεσίες της Σκωτίας μετά τη συνταξιοδότησή του το 2008 και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα είχε διατυπώσει πρόγνωση.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας απάντησε στην εφημερίδα ότι «η προσήκουσα διαδικασία ακολουθήθηκε σε κάθε στάδιο».