Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης για την απελευθέρωση της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, και οι μάχες επηρεάζουν πια τις κατοικημένες περιοχές στα ανατολικά της πόλης, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daech).

Μάχες λαμβάνουν χώρα από σπίτι σε σπίτι, δρόμο με δρόμο, αναφέρουν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, τον Μπασάρ, οι πολίτες έχουν μόνο ένα πράγμα κατά νου: το πώς θα γλιτώσουν από την… κόλαση που επικρατεί στην πόλη. «Δεν τους ενδιαφέρει πλέον τίποτα παρά μόνο η ζωή τους. Τρόμος και ερημιά παντού, τα καταστήματα είναι κλειστά και στις γειτονιές δεν κυκλοφορεί ούτε σπουργίτι. Είναι λες και ζεις σε μία νεκρή πόλη. Κι αν τολμήσεις να ξεμυτίσεις… ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνιά αυτής» λέει…

Ο αόρατος εχθρός

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν λάβει πάνω από το ήμισυ σχεδόν της ανατολικής πλευράς αντιμετωπίζοντας όμως πλέον, έναν «αόρατο εχθρό» που στην πραγματικότητα κρύβεται σε υπόγεια τούνελ και κατακόμβες, αλλά και μεταξύ των αμάχων, όπως δήλωσε πριν λίγες ώρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους διοικητές των ιρακινών επίλεκτων μονάδων, ο στρατηγός Abdul Ghani al Assadi. «Έχουμε φτάσει σε κατοικημένες περιοχές. Τώρα το θέμα είναι η προστασία των αμάχων. H Πολεμική Αεροπορία (Ιράκ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εδώ, λόγω των αμάχων όπως και το πυροβολικό» επισημαίνει.

Οι ιρακινές Αρχές είχαν ζητήσει από τους άμαχους στη Μοσούλη να μείνουν στα σπίτια τους από την αρχή της επίθεσης το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι να βρίσκονται παγιδευμένοι στην ίδια τους την πόλη, τον μεγαλύτερο αστικό προμαχώνα που εξακολουθούν να κατέχουν οι δυνάμεις του Χαλιφάτου στο βόρειο Ιράκ. Διότι οι τζιχαντιστές ανοίγουν πυρ εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να φύγει από την πόλη. Επιπροσθέτως χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν σε σπίτια χωρίς τροφή ή νερό τη στιγμή που εκατοντάδες άλλοι μέσα σε αυτά, παραμένουν βαριά τραυματισμένοι. Σύμφωνα μάλιστα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εδώ και λίγες ώρες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη.

Στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στην παλαιά πόλη όπου ο θρησκευτικός φανατισμός ορίζει τη ζωή τους, εξαιτίας του ιδιαίτερου συμβολισμού που έχει για την ιδεολογία της τζιχάντ, οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης της Daech -που ανέρχονται σε περίπου 5.500 σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις- φέρονται αποφασισμένοι να αντισταθούν και να παλέψουν μέχρι θανάτου, προκειμένου να φτάσουν έτσι στην τελική λύτρωση, όπως αναφέρει και το «Δοξασμένο Κοράνιο» που απειλεί τους άθεους, τους άπιστους και τους υποκριτές με βασανιστήρια και υπόσχεται στους πιστούς ανταμοιβή από τον Αλλάχ.

Νεκροί 1.000 τζιχαντιστές

«Πρόκειται πραγματικά για έναν ιερό γι’ αυτούς πόλεμο. Όλοι γνωρίζουν τι πρόκειται να συναντήσουμε στην παλαιά πόλη. Υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, αυτοκίνητα βόμβες και φονικές ενέδρες σε κάθε γωνιά της. Δεν μπορεί κανείς να πει μετά βεβαιότητος ότι μπορεί να ελέγξει μια τέτοιου είδους περιοχή άμεσα ή προτού τουλάχιστον προλάβει να πατήσει το πόδι του στο κολασμένο αυτό έδαφος, στο οποίο οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει σχεδόν τα πάντα» δήλωσε ένας υπολοχαγός του 9ου θωρακισμένου τμήματος, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Ο ιρακινός στρατός και Κούρδοι αντάρτες έχουν καταφέρει πάντως, να εκδιώξουν τους μαχητές του Daech από τις πιο σημαντικές θέσεις. Την ίδια ώρα η «Χρυσή Διαίρεση», μια επίλεκτη μονάδα του ιρακινού στρατού, έχει «στριμώξει» τους τζιχαντιστές στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης. Οι υπόλοιπες δυνάμεις του στρατού, η ομοσπονδιακή αστυνομία και οι Κούρδοι Πεσμεργκά περικυκλώνουν την πόλη από τον βορρά και τον νότο. Οι Σιίτες πολιτοφύλακες προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση από τα δυτικά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης και το Reuters, 990 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε συγκρούσεις στην ανατολική Μοσούλη ενώ ο λεγόμενος «πληροφοριοδότης» του Daech, Ziyad Gurufa, σκοτώθηκε πολύ κοντά στο Αλ-Μπαγκντάντι σε ιρακινή αεροπορική επιδρομή.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης