Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η φτώχεια συρρικνώνεται παγκοσμίως, ενώ τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν προβλέπουν ότι σε 20 χρόνια θα εξαλειφθεί η ακραία μορφή της από στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Οι χώρες που σημειώνουν τις «καλύτερες» επιδόσεις είναι η Ρουάντα, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές ενώ θετικές προοπτικές έχουν και η Γκάνα, η Τανζανία, Καμπότζη και Βολιβία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένη Έθνη είχαν δημοσιεύσει μία μελέτη που έδειχνε ότι η μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Σημαντικός παράγοντας για την βελτίωση στην ποιότητα της ζωής είναι η άνθιση του εμπορίου σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Ρουάντα και τη Σιέρα Λεόνε. Σε παλαιότερες έρευνες, δεν υπολογίζονταν παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η υγεία, καθώς βασίζονταν αποκλειστικά στο εισόδημα των ανθρώπων. Ο νέος δείκτης για την μέτρηση της φτώχειας, εισήχθη στη φετινή αναφορά των Ηνωμένων Εθνών και ονομάζεται Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας (Multidimensional Poverty Index – MPI).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ότι εν έτι 2013, υπάρχουν 1,6 δισ. άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες πολυδιάστατης φτώχειας. Το ένα δισεκατομμύριο των φτωχών παγκοσμίως ζει σε μόλις 100 χώρες ενώ η Ινδία φιλοξενεί το 40% της συνολικής φτώχειας.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης