Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγόρησε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε έξι φορές τον Μάρτιο βαρέλια με χλώριο, ως χημικό όπλο, σε επιθέσεις στη βορειο-δυτική χώρα που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Ο αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ναντίμ Χούρι, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα να απαντούν με χρήση στρατιωτικής βίας σε αυτό που συνιστά παραβίαση της συνθήκης που έχει υπογραφεί από τη Συρία.
Σύμφωνα με το Human Rights Watch, οι έξι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της 16ης και της 31ης Μαρτίου στην επαρχία Ιντλίμπ, τρεις από τις οποίες εναντίον της τοποθεσίας Σερμίν, μία κατά της πόλης Ιντλίμπ, μία κατά του χωριού Κμένας και άλλη μία εναντίον της περιοχής Μπινίς.
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου στη Σερμίν, ενώ 206 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 20 εργαζόμενοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
Στόχος όλων των επιθέσεων ήταν εδάφη που ελέγχονταν από ένοπλες ομάδες ανταρτών, κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Ιντλίμπ που εξαπέλυσαν το Μέτωπο αλ-Νόσρα, η συριακή οργάνωση του δικτύου Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις ισλαμιστών.
Το HRW υπενθυμίζει ότι η Δαμασκός υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2013 τη Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων και ότι στις 6 Μαρτίου του 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει τη χρήση του αερίου χλωρίου ως χημικού όπλου στη συριακή σύγκρουση, χωρίς να κατονομάζει τους υπευθύνους.
Το Συμβούλιο «αποφάσιζε» σε περίπτωση μη σεβασμού προγενέστερων αποφάσεων για τα συριακά χημικά όπλα «να λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο του Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ» που προβλέπει κυρώσεις, και μάλιστα τη χρήση στρατιωτικής βίας προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του.
«Η συριακή κυβέρνηση αψηφά για ακόμη μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να χρονοτριβεί ώστε να παρέμβει και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να σταματήσει» τη χρήση χημικών όπλων, επιμένει ο Ναντίμ Χούρι.