Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του 2021 –ορισμένοι από αυτούς αποκεφαλίστηκαν– στον καταυλισμό Αλ Χολ, όπου φιλοξενούνται κυρίως οικογένειες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε τη Δευτέρα ένας τοπικός αξιωματούχος.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει για τα κενά ασφαλείας σε αυτόν τον καταυλισμό που ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας. Στον χώρο αυτόν φιλοξενούνται περίπου 62.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους (πάνω από το 80%), γυναίκες και παιδιά.
Εκτός από τους Σύρους και τους Ιρακινούς που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες που οδήγησαν στη διάλυση του λεγόμενου «χαλιφάτου» του ΙΚ, το 2019, στον καταυλισμό ζουν χιλιάδες αλλοδαπές γυναίκες με τα παιδιά τους. Πρόκειται για τις οικογένειες τζιχαντιστών που κατάγονται κυρίως από χώρες της Ευρώπης ή της Ασίας.
«Μέχρι σήμερα, 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Αλ Χολ» από τις αρχές του έτους, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεϊχμούς Άχμεντ, στέλεχος της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης, αρμόδιος για τους εκτοπισμένους. Ο Άχμεντ έκανε λόγο για «τρεις αποκεφαλισμούς» αλλά και εκτελέσεις με όπλα εφοδιασμένα με σιγαστήρες.
Τα θύματα, που όλα τους διέμεναν στον καταυλισμό, είναι δέκα Ιρακινοί και τέσσερις Σύροι. Ο Άχμεντ επέρριψε την ευθύνη σε «πυρήνες του ΙΚ» που βάζουν στο στόχαστρο «όσους συνεργάζονται με τη διοίκηση» με στόχο «να σπείρουν το χάος και τον φόβο».
Μια πηγή προσκείμενη σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έκανε πρόσφατα λόγο για εντάσεις «μεταξύ φυλών» που έφτασαν μέχρι τον φόνο. Στα τέλη Ιανουαρίου ο ΟΗΕ ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί 12 δολοφονίες στο Αλ Χολ.
Στον καταυλισμό έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια, στα οποία ενεπλάκησαν κάποιες φορές υποστηρικτές του ΙΚ, όπως απόπειρες απόδρασης και επιθέσεις εναντίον των φυλάκων ή των εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σε μια έκθεσή του για το ΙΚ και την Αλ Κάιντα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης, εκπαίδευσης, συλλογής πόρων και υποκίνησης» για επιθέσεις εκτός του στρατοπέδου. Ορισμένοι κρατούμενοι θεωρούν το Αλ Χολ ως «το τελευταίο κατάλοιπο του χαλιφάτου» και «κάποιοι ανήλικοι προετοιμάζονται για να γίνουν οι μελλοντικοί μαχητές» του ΙΚ. Ο αριθμός των φρουρών έχει μειωθεί από τους 1.500 στα μέσα του 2019 σε 400 στα τέλη του 2020.
Οι κουρδικές αρχές καλούν τακτικά τις ξένες χώρες να επαναπατρίσουν τις γυναίκες και τα παιδιά. Οι περισσότερες όμως εμφανίζονται επιφυλακτικές να το πράξουν. Κάποιες, όπως η Γαλλία, έχουν επαναπατρίσει μικρό αριθμό ορφανών παιδιών.