Αφού παρέμεινε κλειστό επί πέντε και πλέον χρόνια, το μουσείο του Ιντλίμπ ξανάνοιξε σήμερα τις πόρτες του, παρουσιάζοντας μόνο ένα μικρό μέρος της συλλογής του, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον πόλεμο που ρήμαξε τη Συρία.

Μόνο δύο αίθουσες του μουσείου θα είναι προσβάσιμες για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν και πάλι να θαυμάσουν από κοντά ψηφιδωτά, αγάλματα, κίονες, αμφορείς και άλλα εργαλεία και αντικείμενα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαναλειτουργία του μουσείου αυτού, σε μια περιοχή που παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, επιτεύχθηκε χάρη στο έργο μιας ομάδας ντόπιων καθηγητών και αρχαιολόγων. Από το πρωί σήμερα, αρκετές δεκάδες επισκέπτες πέρασαν την είσοδό του και τράβηξαν φωτογραφίες των εκθεμάτων με τα κινητά τηλέφωνά τους.

«Κάναμε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο μουσείο του Ιντλίμπ για να του δώσουμε και πάλι ζωή», είπε ο υπεύθυνος των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, Αϊμάν αλ Νάμπ, στο περιθώριο των εγκαινίων. «Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο και ιδίως στην UNESCO, ώστε να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί για την προστασία των αρχαιοτήτων», συνέχισε.

Μεταξύ των πρώτων επισκεπτών ήταν και ο αρχαιολόγος Φαγιέζ Καουσάρα. «Στα νιάτα του έζησα τη δημιουργία του μουσείου αυτού και σήμερα, μετά από όλα αυτά τα μαύρα χρόνια, ανοίγει ξανά», είπε ενθουσιασμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, έχει πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που ανάγονται στη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

Η ομάδα που συντήρησε το μουσείο θέλει επίσης να οργανώσει επισκέψεις για «μια γενιά σπουδαστών που δεν κατάφεραν να επισκεφθούν αρχαιολογικές τοποθεσίες λόγω του πολέμου», πρόσθεσε ο Νάμπο.

Ο πρώην διευθυντής Συριακών Αρχαιοτήτων, Μααμούν Άμπντελ Καρίμ, είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ότι οι περισσότερες αρχαιότητες των συριακών μουσείων έχουν σωθεί και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς τοποθεσίες στη Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης