Περισσότεροι από 152.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και της συμμάχου του Ρωσίας συνεχίζουν να σφυροκοπούν βομβαρδίζοντας την επαρχία Ιντλίμπ που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 152.000 γυναίκες, παιδιά και άνδρες εκτοπίστηκαν», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το διάστημα μεταξύ 29 Απριλίου και 5 Μαΐου.
«Είμαστε ανήσυχοι για τις αναφορές αεροπορικών επιθέσεων σε αστικά κέντρα και μη στρατιωτικές υποδομές, που έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους πολίτες», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον άλλοτε βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Τμήματά της κατέχουν διάφορες άλλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών και τζιχαντιστών.
Τις τελευταίες ημέρες συριακές και ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχανιστών, ιδιαίτερα στην νότια Ιντλίμπ και στην βόρεια Χάμα.
«Μεταξύ της 29ης Απριλίου και της 6ης Μαΐου τουλάχιστον 12 ιατρικές εγκαταστάσεις επλήγησαν από αεροπορικές επιδρομές (…) προκαλώντας ζημιές σε υποδομές που παρέχουν βασικές υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.», ανέφερε ο OCHA.
Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν λειτουργούν πλέον, επισήμανε ο Σουάνσον, προσθέτοντας ότι τρεις γιατροί σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις.
Μόνο στην επαρχία Χάμα επλήγησαν επτά ιατρικές εγκαταστάσεις και τέσσερις στην Ιντλίμπ.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψε τις ζημιές σε δύο νοσοκομεία στην νότια Ινλτίμπ, που έγιναν στόχος αεροπορικών επιδρομών, από αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι πληροφορίες για επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αντανακλούν μια ανησυχητική τάση, στερώντας από χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άνδρες ζωτική ιατρική βοήθεια» κατέληξε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.