του Κώστα Μπετινάκη

Η ίδια παλιά ιστορία επαναλαμβάνεται: Ακόμη πριν διευκρινισθεί και αποδειχθεί ποιος ευθύνεται για την επίθεση με τα τρομερά δηλητηριώδη αέρια, η Federica Mogherini, η Ιταλίδα Αρμόδια για τις Διεθνείς υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ζητήματα Ασφάλειας, καταδίκασε τη συριακή κυβέρνηση.

«Το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για την αποτρόπαιη χημική επίθεση στο Ιντλίμπ». Την ακολούθησε στις κατηγορίες και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου με Τρίτη την «Διεθνή Αμνηστία».

Οι δηλώσεις αυτές, στάθηκαν αφορμή ώστε όλα τα δυτικά Μέσα να καταγγείλουν –χωρίς να προβάλλουν οποιαδήποτε στοιχεία- τις ευθύνες του καθεστώτος Άσαντ για την απάνθρωπη επίθεση που είχε αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο τουλάχιστον 72 άνθρωποι –ανάμεσά τους γυναικόπαιδα- και να τραυματισθούν δεκάδες.

Και οι ΗΠΑ, «δείχνουν» τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ: «Η χημική επίθεση στη Συρία εναντίον αθώων ανθρώπων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είναι καταδικαστέα και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

Παράλληλα οι ΗΠΑ κάλεσαν Μόσχα και Πεκίνο να ασκήσουν την επιρροή τους στον Σύρο πρόεδρο προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία. Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, επιρρίπτοντας -στις περισσότερες των περιπτώσεων άμεσα- την ευθύνη στο συριακό καθεστώς. «Εάν αποδειχθεί, θα πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος», τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός Μέι, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου που θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

Η κυβέρνηση Άσαντ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι η επιδρομή της συριακής αεροπορίας είχε ως στόχο αποθήκες όπου οι αντάρτες παρασκεύαζαν χημικά όπλα (αέριο Σαρίν). Δηλαδή Κρεμλίνο και Δαμασκός επιρρίπτουν την ευθύνη στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Οι οποίοι είναι γνωστό ότι διαθέτουν τεχνογνωσία κατασκευής απαγορευμένων όπλων.

 Δεν προβλέπονται κυρώσεις

Οι εικόνες και τα βίντεο που έκαναν το γύρο του κόσμου συγκλονίζουν, καθώς μπορούσες να διακρίνεις δεκάδες ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή, βγάζοντας αφρούς από το στόμα.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν προβλέπει μεν την επιβολή άμεσων κυρώσεων, αφήνει ωστόσο ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς όμως να υπάρχει ρητή αναφορά στο καθεστώς Άσαντ.

Όπως αναμενόταν, η Ρωσία συγκρούσθηκε με τις υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν από τα χημικά που διέθεταν σε επίγειες αποθήκες.

Αντίθετα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ένας διοικητής των αντικαθεστωτικών ανταρτών και ένας «ειδικός» «ρίχνουν την ευθύνη στην επίθεση των συριακών δυνάμεων», μετέδωσε το BBC.

To νέο φρικιαστικό επεισόδιο στον βρώμικο πόλεμο που χρονίζει στη Συρία, επισκιάζει τη διάσκεψη για την χορήγηση βοήθειας στη Συρία, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλες. Ρωσία και Κίνα, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ασκήσει βέτο σε άλλο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που αφορούσε στην πολύπαθη χώρα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του γγ. του ΟΗΕ Στ. Ντουζαρίκ: «Προφανώς οποιαδήποτε αναφορά για χρήση χημικών όπλων, ιδίως εναντίον αμάχων, είναι ανησυχητική και αποτρόπαια. Οποιασδήποτε μορφής χρήση χημικών όπλων στον κόσμο συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πολλές ομοιότητες παρουσιάζει το νέο έγκλημα με την επίθεση με χημικά που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2013 στην Ghouta. Τότε ο συριακός στρατός είχε κατηγορηθεί πάλι ότι είχε χρησιμοποιήσει «όπλα μαζικής καταστροφής», την ημέρα μάλιστα που αντιπροσωπεία επιθεωρητών του ΟΗΕ έφτανε στη Δαμασκό.

​Η διεθνής κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, έρχεται σε μια στιγμή που ο συριακός κυβερνητικός στρατός προωθείται σ΄όλα τα μέτωπα, ανακαταλαμβάνοντας περιοχές στη Χάμα. Έτσι ουδείς αναρωτήθηκε για τους πραγματικούς λόγους που αυτή την ώρα έρχονται οι νέες κατηγορίεςΑργότερα όμως, η η επικεφαλής των επιθεωρητών Κάρλα ντελ Πόντε είπε πως «δεν υπήρξαν στοιχεία ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού ευθύνετια για την καταστροφή αυτή».

Η διεθνής κατακραυγή εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, έρχεται σε μια στιγμή που ο συριακός κυβερνητικός στρατός προωθείται σ΄όλα τα μέτωπα, ανακαταλαμβάνοντας περιοχές στη Χάμα. Έτσι ουδείς αναρωτήθηκε για τους πραγματικούς λόγους που αυτή την ώρα έρχονται οι νέες κατηγορίες.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι: Για ποιο λόγο, μία εβδομάδα πριν την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την παραμονή της διάσκεψης στις Βρυξέλες, οι συριακές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα -που δεν διαθέτουν- εναντίον του Μετώπου αλ-Νούσρα που κατέχει το Ιντλίμπ;

Ποιος έχει Σαρίν;

Θυμίζουμε πως σε άρθρο του στις 19 Αυγούστου 2013 ο σπουδαίος Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour M. Hersh, έγραφε στο «London Review of Books», πως όταν είχε κατηγορηθεί και πάλι ο Άσαντ τότε για την χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ είχαν αποκρύψει έκθεση των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών πως το Μέτωπο αλ-Νούσρα (οι διασυνεδεμένοι με την αλ-Κάιντα τζιχαντιστές), «διέθετε αέριο Σαρίν το οποίο παρασκεύαζε σε μεγάλες ποσότητες».

Και μια μυστήρια ιστορία

Όπως δημοσιεύει στο Al Masdar News – ο Paul Antonopoulos, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt και ερευνητής στο Western Sydney University, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που έχει παραληφθεί σ΄όλόκληρη αυτή την κατασκευασμένη ιστορία: «Περίπου 250 άνθρωποι από το Majdal και το Khattab, είχαν απαχθεί από τρομοκράτες της αλ-Κάιντα την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν μαρτυρίες πως ορισμένοι από τους νεκρούς που έδειξαν οι τηλεοπτικές εικόνες, ότι είναι θύματα της επίθεσης με χημικά, ενώ είναι στην πραγματικότητα θύματα των απαγωγέων».

Και κάτι ακόμη: οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά Su-22. Των οποίων όμως οι βόμβες που χρησιμοποιούν είναι προκατασκευασμένες και δεν είναι δυνατόν να δεχθούν χημικές γομώσεις…