Η Δαμασκός ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Νορβηγό Γκέιρ Πέντερσεν, “υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθήσει τις μεθόδους του προκατόχου του”, σύμφωνα με σύρο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η συριακή εφημερίδα Al-Watan.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη Νοεμβρίου, είναι ο τέταρτος διαπραγματευτής αρμόδιος για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία που άρχισε το 2011. Θα διαδεχτεί τον Ιταλοσουηδό Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Οκτώβριο έπειτα από τέσσερα χρόνια άκαρπων προσπαθειών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μοκντάντ, δήλωσε στην Al-Watan ότι η Συρία θα συνεργαστεί με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ, όπως έκανε και με τους τρεις προκατόχους του, αλλά “υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος απεσταλμένος δεν θα ακολουθήσει τις μεθόδους” του ντε Μιστούρα.
“Προσδίδουμε πλήρη πίστη στην ενότητα της χώρας και του λαού της Συρίας, και δεν θα υποστηρίξουμε τους τρομοκράτες, όπως έκανε ο προκάτοχός του”, υποστήριξε ο Μοκντάντ, υποδηλώνοντας τις ομάδες ανταρτών.

Η Δαμασκός είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Στάφαν ντε Μιστούρα για μεροληπτική στάση στη συριακή σύγκρουση.

Ο Γιαχία αλ-Αρίντι, εκπρόσωπος της Επιτροπής των συριακών διαπραγματεύσεων, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ομάδες της αντιπολίτευσης, εκτίμησε από την πλευρά του ότι η αλλαγή απεσταλμένου επηρεάζει ελάχιστα την τύχη της χώρας του αν δεν υπάρχει η διεθνής βούληση και η συναίνεση σε έναν πολιτικό οδικό χάρτη. “Αυτός ο άνθρωπος έχει εμπειρία, από το Ιράκ, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε. “Ελπίζουμε ότι θα είναι πιο αποφασιστικός και θα πει αμέσως τα πράγματα με το όνομά τους”, δήλωσε.

Πριν από τον Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Αλγερινός Λαχντάρ Μπραχίμι και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχαν ζητήσει να αποχωρήσουν μετά τις ατελέσφορες προσπάθειές τους. Ο διπλωμάτης από την Γκάνα είχε χαρακτηρίζει “αδύνατη αποστολή” τον μεσολαβητικό του ρόλο στη σύγκρουση.

Επί του παρόντος πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Κίνα, ο Πέντερσεν μετείχε στη νορβηγική ομάδα που διεξήγαγε τις μυστικές διαπραγματεύσεις αποτέλεσμα των οποίων ήταν η συμφωνία του Όσλο του 1993 για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Έμπειρος διπλωμάτης, ο Πέντερσεν εκπροσώπησε επίσης τη χώρα του από το 1998 έως το 2003 στην Παλαιστινιακή Αρχή.