Τέσσερις Σύροι στρατιώτες και τρεις φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις τη νύχτα που πέρασε στο Χαλέπι της βόρεια Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
BREAKING: While all eyes are on Ukraine, Israel is dropping bombs on Syria’s city of Aleppo right now.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣSyrian air defenses repel Tel Aviv’s strikes on area surrounding Aleppo’s airport.
Join @SGTnewsNetwork
Twitter▪️IG▪️Truth Social pic.twitter.com/rmP2IWTPpb— Westerland70 (@westerland70) May 2, 2023
Οι πυραυλικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν περίπου μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου, όπου αναφέρθηκαν εκρήξεις και πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών.
Syria: Israeli Strikes Hit Aleppo Airport, Killing 1 Soldier – The Yeshiva World. @USArmy https://t.co/quF33ln2qY
— Elliot Lieberman (@LiebermanElliot) May 2, 2023
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο SANA είχε μεταδώσει πως «ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο πολίτες».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε πως εκτός από το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού προκλήθηκαν επίσης σημαντικές καταστροφές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Νάιραμπ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και θέσεων ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή του Χαλεπιού, όπου προσέφεραν καίριας σημασίας υποστήριξη στον συριακό στρατό όταν ανακατέλαβε την πόλη που βρισκόταν στα χέρια ανταρτών το 2016.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε απόψε τις ισραηλινές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για μια «θλιβερή απόπειρα διατάραξης των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Απομονωμένος διεθνώς επί χρόνια λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προσέγγισε τις τελευταίες εβδομάδες τις ηγεσίες αρκετών αραβικών κρατών, ορισμένες από τις οποίες επιθυμούν να δουν τη Δαμασκό να επιστρέφει στον Αραβικό Σύνδεσμο από τον οποίο είχε αποκλειστεί πριν από 12 χρόνια.