Στην πατρίδα τους επιστρέφουν Κινέζοι εργάτες που απασχολούνταν στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια παρόμοια κατάσταση, όπως αυτή που δημιουργήθηκε όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις την περασμένη χρονιά στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Κίνα βρέθηκε απροετοίμαστη στη Λιβύη. Περίπου 36.000 Κινέζοι εγκλωβίστηκαν στη χώρα και αναγκάστηκαν να διαφύγουν με ναυλωμένα πλοία ή με τα πόδια και λεωφορεία προς την Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο εκατό Κινέζοι εργάτες θα παραμείνουν στη Συρία, για να φρουρούν εγκαταστάσεις και μηχανήματα, πρόσθεσε ο υπουργός Τσεν Ντεμίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει συνολικά πόσοι Κινέζοι πολίτες βρίσκονται στη Συρία ή πόσα είναι τα έργα στα οποία απασχολούνται.

«Το πρόβλημα είναι πως τα έργα αυτά υφίστανται σοβαρές ζημιές σε περιόδους αστάθειας, εμφυλίου πολέμου και ξένης επέμβασης» επεσήμανε ο Τσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση και οι υπουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την προστασία των κινεζικών εταιρειών και έργων στο εξωτερικό, καθώς και την προστασία της ζωής των Κινέζων πολιτών, ειδικά των ομάδων μηχανικών» πρόσθεσε ο Τσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή της Κίνας στη διεθνή κατασκευαστική και όχι μόνο δραστηριότητα, καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταστήσει τους εργάτες της χώρας πολύ πιο ευάλωτους σε παντός είδους απειλές και επιθέσεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο, 29 Κινέζοι εργάτες απήχθησαν και ένας δολοφονήθηκε από αντάρτες στο Σουδάν, σαν επακόλουθο της αμφισβήτησης της κυβέρνησης του Χαρτούμ.
 
Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι εργάτες έχουν επίσης αποτελέσει στόχο επιθέσεων στην Αίγυπτο, τον Νίγηρα, το Πακιστάν και διάφορες άλλες χώρες.

Το Πεκίνο έστειλε αυτήν την εβδομάδα απεσταλμένο στη Δαμασκό, ενώ διεξάγονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που ζητεί τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνα και Ρωσία έθεσαν δύο φορές βέτο σε ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, προκαλώντας τη διεθνή καταδίκη.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης