Τουλάχιστον 12 άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, Τρίτη, στη βορειοδυτική Συρία από αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας, μεγάλου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δέκα άμαχοι -εκ των οποίων οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας- σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, ενός τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και ανταρτών και γειτνιάζει με την επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Μία από τις επιδρομές έπληξε ένα σπίτι κοντά στο χωριό Κφαρ Ταάλ, σκοτώνοντας όλα τα μέλη μιας οικογένειας, εκ των οποίων έξι παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Ιντλίμπ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η επαρχία Ιντλίμπ και ορισμένες ζώνες των γειτονικών περιοχών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία). Εκεί έχουν παρουσία και οργανώσεις ανταρτών.
«Εδώ και τρεις ημέρες, οι βομβαρδισμοί εναντίον της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, κυρίως δυτικά του Χαλεπίου, πραγματοποιούνται αποκλειστικά από Ρώσους», πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.
«Θέλουν να εκδιώξουν τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές από την πόλη του Χαλεπίου και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό», εξηγεί.
Όπως είπε, οι βομβαρδισμοί αυτοί μπορεί να προμηνύουν μια χερσαία «στρατιωτική επιχείρηση». «Τις τελευταίες εβδομάδες το καθεστώς συσσώρευσε ενισχύσεις στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπίου», λέει.
Χθες, Δευτέρα, τουλάχιστον επτά άμαχοι, εκ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Η Ρωσία ανακοίνωσε πριν από μία και πλέον εβδομάδα κατάπαυση του πυρός, η οποία ωστόσο δεν τηρείται, για τη ζώνη του Χαλεπίου και αρνείται ότι έχει εξαπολύσει από τότε επιδρομές.
Η περιοχή της Ιντλίμπ ήταν ήδη το περασμένο έτος το θέατρο μιας ευρείας επίθεσης από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν χιλίων αμάχων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και τον εκτοπισμό περισσότερων από 400.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η συριακή κυβέρνηση, που ελέγχει πλέον τουλάχιστον το 70% της χώρας, δηλώνει αποφασισμένη να ανακαταλάβει την περιοχή αυτή όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι.
Η Συρία είναι το θέατρο μιας σύγκρουσης από το 2011 που έχει προκαλέσει περισσότερους από 380.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Πηγή: ΑΠΕ