Ισλαμιστές αντάρτες συνέχισαν χθες Παρασκευή μια διπλή επιχείρηση με στόχο να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας θέσεις του στρατού στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού, της πόλης που αποτελούσε άλλοτε την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

Το Χαλέπι είναι μοιρασμένο από τον Ιούλιο του 2012 στους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες (ανατολικά), και εκείνους που ελέγχουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (δυτικά). Η κατάσταση επί του πεδίου ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία τρία χρόνια.

Τη μία επίθεση εξαπέλυσε προχθές Πέμπτη η Άνσαρ αλ Σαρία, μια νεοπαγής συμμαχία με στόχο «την απελευθέρωση του Χαλεπιού και των περιχώρων του». Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν το Μέτωπο αλ Νόσρα-ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία-και η Άχραρ αλ Σαμ.

Οι αντάρτες επιδιώκουν να καταλάβουν το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στη συνοικία Ζαχρά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με έναν αντικαθεστωτικό, τον Καρίμ Ομπέιντ, η συμμαχία θέλει να «θέσει υπό τον έλεγχό της τη Ζαχρά διότι ο στρατός βομβαρδίζει τακτικά από αυτή τη θέση συνοικίες που ελέγχει η αντιπολίτευση και περιοχές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της (σ.σ. ομώνυμης) επαρχίας».

Εάν καταλάβουν τη θέση αυτή, οι αντάρτες θα καταστήσουν εξάλλου ασφαλέστερο έναν αυτοκινητόδρομο που «συνδέει το Χαλέπι με την τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ», εξήγησε ο ίδιος. Ο οδικός άξονας αυτός βομβαρδίζεται συχνά από το καθεστώς καθώς οι αντάρτες τον χρησιμοποιούν για τον ανεφοδιασμό τους από την Τουρκία, διευκρίνισε.

Οι μάχες μαίνονταν όλη τη νύχτα και μετά από μια μικρή διακοπή τους, ξανάρχισαν το απόγευμα.
Μια άλλη συμμαχία, η Φάταχ Χάλαμπ («Κατάκτηση του Χαλεπιού»), στην οποία συμμετέχουν κυρίως ισλαμιστές αντάρτες αλλά όχι το Μέτωπο αλ Νόσρα, κατάφερε από την δική της μεριά να καταλάβει τμήμα ενός κέντρου έρευνας του στρατού στη συνοικία Ρασιντίν, σύμφωνα με μία ΜΚΟ. Στη διάρκεια της εφόδου τους οι αντάρτες υπέστησαν 11 απώλειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.