Αποτροπιασμός, σοκ…
Ελάχιστες είναι οι εικόνες που μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα των κατοίκων στο Χαλέπι της Συρίας, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 80 νεκρών νεαρών ανθρώπων μέσα σε κοίτη ποταμού. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ανάμεσα στα πτώματα βρίσκονται και αρκετά ανηλίκων, με το μικρότερο θύμα της ωμής βίας να είναι ένα 12χρονο αγόρι.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για άνδρες, στην πλειοψηφία τους ηλικίας από 20 έως και 30 ετών, οι οποίοι εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Οι περισσότεροι φορούσαν πολιτικά και είχαν δεμένα τα χέρια πίσω στην πλάτη, ενώ δεν έφεραν προσωπικά έγγραφα, γεγονός που δεν βοηθάει στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Εικόνες που μετέδωσε το Al Jazeera, δείχνουν απλούς ανθρώπους να ψάχνουν με αγωνία ανάμεσα στους νεκρούς μήπως και αναγνωρίσουν κάποιον συγγενή τους, καθώς χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι στη διάρκεια της πολύμηνης εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.
«Ο αδελφός μου είχε εξαφανιστεί πριν από εβδομάδες ενώ βρισκόταν σε μια περιοχή που έλεγχε το καθεστώς», εξήγησε ένας απ’ αυτούς, εξετάζοντας μια σορό.
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβέρνησης
Παρόλο που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται γι αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, κάτοικοι της πόλης κατηγόρησαν ευθέως στελέχη του κυβερνητικού στρατού, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ελεύθεροι σκοπευτές δεν τους επέτρεψαν να προχωρήσουν στην ανάσυρση περισσότερων πτωμάτων από την κοίτη του ποταμού Κουβάικ, ο οποίος διαχωρίζει την Μπουστάν αλ Κασρ και την Ανσάρι, δύο συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης και οι οποίες μετατρέπονται αρκετά συχνά σε πεδίο σκληρών μαχών.
«Μέχρι στιγμής έχουμε ανασύρει 68, ωστόσο τα πτώματα είναι περισσότερα. Πρέπει να υπάρχουν πάνω από 100 εκεί κάτω. Αρκετά βρίσκονται μέσα στο νερό και προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε και να βγάλουμε από εκεί», εξήγησε μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε νεκρούς μέσα στον ποταμό, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εκτέλεσης. Όχι όμως τόσους πολλούς», πρόσθεσε την ώρα που εξέταζε το σώμα ενός 12χρονου, το οποίο έφερε τραύμα από σφαίρα στο πίσω μέρος του λαιμού του, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει παραστρατιωτική οργάνωση πως ευθύνεται γι αυτό το έγκλημα.
«Μέλη της Σαμπίχα συλλαμβάνουν ανθρώπους στη διάρκεια ελέγχων, τους οποίους βασανίζουν και στη συνέχεια εκτελούν», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, πηγή μέσα από την κυβέρνηση στη Δαμασκό δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα είναι από τη συνοικία Μπουστάν αλ Κασρ και είχαν απαχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όπως και ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, έτσι και αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κατηγόρησε τους «τρομοκράτες» ως υπεύθυνους γι αυτές τις εκτελέσεις, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για προπαγάνδα που στόχο έχει να πλήξει τον «δίκαιο αγώνα του καθεστώτος να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας».
«Έπεσαν θύματα απαγωγής από τρομοκρατικές ομάδες, ορισμένες από τις οποίες εμφανίζονται ως φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση και εκτελέστηκαν το βράδυ της Δευτέρας μέσα σε πάρκο της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Τώρα αυτές οι ομάδες δημιουργούν εντυπώσεις στα Μ.Μ.Ε., δείχνοντας τα πτώματα που ανασύρουν μέσα από τον ποταμό Κουβάικ, σε μια περιοχή που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους», είπε.
Ο Κουβάικ έχει μήκος 129 χλμ. και πηγάζει από ορεινή περιοχή της Τουρκίας, περνώντας από το νοτιοδυτικό τμήμα στο Χάλεπι. Όπως μετέδωσε το Associated Press, αποτελεί… φυσικό σύνορο ανάμεσα σε περιοχές που έχουν περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών και σε αντίστοιχες που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι δρόμοι της μεγάλης φυγής
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο κύμα φυγής των κατοίκων της Συρίας προς τις γειτονικές χώρες, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN να μεταδίδει πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία.
Σύμφωνα με τοποθέτηση της επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Ο.Η.Ε., περισσότεροι από 650.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες μαζικές αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Bashar al-Assad, εκ των οποίων μόνο 110.000 μέσα στον Ιανουάριο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Νταβός της Ελβετίας), η Valerie Amos εξήγησε πως «η κατάσταση στη χώρα είναι ήδη καταστροφική και μόνον χειροτερεύει», εκτιμώντας πως «η εισροή προσφύγων στις γειτονικές χώρες προκαλεί ζητήματα στους τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι διερωτώνται πόσοι ακόμη θα έρθουν».
Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 60.000 ενώ μόνο 200.000 πρόσφυγες έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στον Λίβανο και πάνω από 150.000 στην Ιορδανία, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, ανέφερε πως η χώρα του φιλοξενεί ήδη 160.000 πρόσφυγες σε 16 καταυλισμούς κι άλλους 67.000 σε διασυνοριακές πόλεις, ενώ ο 17ος καταυλισμός βρίσκεται υπό κατασκευή.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας