Το 2017 ήταν για τους αντιπάλους των πυρηνικών όπλων μια σημαντική χρονιά. 122 χώρες-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν να μην κατασκευάσουν ή προμηθευτούν πυρηνικά. Η συμφωνία είχε ωστόσο περισσότερο συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, που δημοσιεύθηκε σήμερα, εννέα χώρες διαθέτουν 14.465 πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα.
Για τον Σάνον Κάιλ ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων παγκοσμίων δυσχεραίνεται σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι γεωστρατηγικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν στην ουσία καταρρεύσει τη στιγμή που οι δύο χώρες διαθέτουν το 92% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό έχει αρνητική επίδραση και στους ελέγχους των πυρηνικών όπλων».
Ο ειδικός του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη δηλώνει τέλος έκπληκτος από την τεχνολογική πρόοδο του οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας τόσο στις πυρηνικές δοκιμές, όσο και τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Αντιμετωπίζει ωστόσο με σκεπτικισμό της συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ και δεν εκτιμά ότι θα δρομολογήσει οπωσδήποτε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Θεωρεί ωστόσο τη συνάντηση ως ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.