Στις 25 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν στο Νέο Δελχί ανώτατοι διπλωμάτες του Πακιστάν και Ινδίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Πακιστανού πρωθυπουργού, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

Η Ινδία διέκοψε την τετραετή ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν μετά από την επίθεση στη Βομβάη από ένοπλους ισλαμιστές, με έδρα το Πακιστάν, το 2008.

Οι ΗΠΑ καλούν τις δύο χώρες να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής ειδικά αναφορικά με το Αφγανιστάν, όπου Ινδία και Πακιστάν ασκούν αμφότερες επιρροή.

Ινδοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρότειναν στο Πακιστάν την έναρξη των συνομιλιών χωρίς χρονικό ορίζοντα και για όλα τα θέματα που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια, με έμφαση στην πάταξη της τρομοκρατίας.

Όμως, το Πακιστάν πιέζει η επανέναρξη των συνομιλιών να αφορά στην πλήρη ειρηνευτική διαδικασία, η οποία επικεντρώνεται στον αποκαλούμενο «σύνθετο διάλογο», καλύπτοντας όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαφιλονικούμενου Κασμίρ.

Οι δύο γειτονικές χώρες, αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν πραγματοποιήσει τρεις πολέμους από την ανεξαρτησία τους, το 1947, δύο εκ των οποίων για το ως επί το πλείστον μουσουλμανικό Κασμίρ, το οποίο και οι δύο διεκδικούν πλήρως, αλλά διοικούν μερικώς.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και στέλνει ενόπλους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Το Πακιστάν το αρνείται και υποστηρίζει ότι απλώς παρέχει πολιτική στήριξη σε αυτό που αποκαλεί απελευθερωτικό κίνημα.