Η 5η σύνοδος κορυφής Ευρώπης-Αφρικής ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Αμπιτζάν με την «ισχυρή δέσμευση» των ηγετών των δύο ηπείρων να δώσουν μάχη κατά της τραγωδίας της λαθραίας μετανάστευσης και φαινομένων όπως τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, τα οποία οφείλονται σ’ αυτή.
«Μια ανθρωπιστική δράση πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα στη Λιβύη. Τα δίκτυα των διακινητών πρέπει να τεθούν εκτός δράσης και πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά, στην τελική συνεδρίαση της συνόδου.
Ο ομόλογός του της Γουινέας Άλφα Κοντέ, ο οποίος ασκεί και την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (UA), ζήτησε να τεθεί επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής της UA για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν «ειδικές δυνάμεις εναντίον των διακινητών ανθρώπινων πλασμάτων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής της UA, τον Μουσά Φακί Μαχάματ, «3.800 μετανάστες» στη Λιβύη πρέπει να επαναπατρισθούν επειγόντως. Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στη Λιβύη κυμαίνεται «μεταξύ 400.000 και 700.000».
Τα μέτρα αυτά είχαν ανακοινωθεί από την Τετάρτη το βράδυ από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση με περιορισμένη σύνθεση για το θέμα.
Ο Μακρόν είχε αναφερθεί στην επείγουσα απομάκρυνση Αφρικανών που επιθυμούν να φύγουν από τη Λιβύη, στη δημιουργία μιας «δύναμης κρούσης», αστυνομικής και συλλογής πληροφοριών, καθώς και σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να αποτραπούν οι νέοι να επιχειρήσουν την έξοδο.
Μετά το διεθνές σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση εικόνων από την αγορά σκλάβων στη Λιβύη, η μετανάστευση επιβλήθηκε ως το μείζον θέμα της συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και 5.000 αντιπρόσωποι χθες και σήμερα στο Αμπιτζάν.
«Να διαλύσουμε τα δίκτυα»
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα πραγματοποιηθούν «μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».
Είναι σημαντικό να «διαλύσουμε τα δίκτυα και τη χρηματοδότησή τους, επειδή οι διακινητές ανθρώπινων όντων είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τους λαθρεμπόρους όπλων, ναρκωτικών καθώς και με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν σε όλη τη λωρίδα του Σαχέλ», δήλωσε ο Μακρόν.
Περισσότεροι από 700 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι κάτω των 25 ετών, δηλαδή το 60% του πληθυσμού της ηπείρου. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, απελπισμένοι από την ανεργία, τη φτώχεια και την απουσία προοπτικών στη χώρα τους, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ορισμένων εξ αυτών, επιχειρούν να μεταναστεύσουν κάθε χρόνο προς την Ευρώπη.
Έχοντας συνείδηση της ανάγκης να αναλάβουν μακροπρόθεσμη δράση με στόχο να δώσουν ένα μέλλον στην αφρικανική νεολαία, οι Αφρικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής να «εντείνουν τις προσπάθειες για να της προσφέρουν μια εκπαίδευση ποιότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Ουαταρά. Πρόσθεσε πως θα καταβληθεί «ιδιαίτερη προσπάθεια για την εκπαίδευση των κοριτσιών, τις τεχνολογίες και την ψηφιακή οικονομία». Ζήτησε επίσης να αυξηθούν οι επενδύσεις για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, ώστε να προσφερθούν στη νεολαία θέσεις εργασίας.
Το ζήτημα της ασφάλειας εθίγη επίσης, σε μια στιγμή που ιδιαίτερα στη Δυτική Αφρική σημειώνεται άνοδος της ισχύος των τζιχαντιστικών οργανώσεων, η οποία συνδέεται εν μέρει με την απελπισία της αφρικανικής νεολαίας.
Η ΕΕ υποστηρίζει την Ομάδα των Πέντε του Σαχέλ (G5 Sahel) – Μαλί, Νίγηρας, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ – η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει μια αντιτζιχαντιστική δύναμη στην περιφέρεια αυτή, όμως η χρηματοδότηση αυτής της δύναμης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής.
Μια διεθνής σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι για «να επιταχυνθεί η ανάπτυξη» της πολυεθνούς δύναμης, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Στη σύνοδο αυτή θα προσκληθούν οι «εταίροι της κοινής δύναμης, της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης».