Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στη Βόννη οι υπουργοί Εξωτερικών των G20. Κύρια θέματα των συζητήσεων είναι το ελεύθερο εμπόριο, η προστασία του κλίματος, αλλά και η μετανάστευση, με ιδιαίτερο βάρος να δίδεται στους προερχόμενους από την Αφρική.

H σύνοδος κορυφής των G20 τον ερχόμενο Ιούλιο στο Αμβούργο – Στη Βόννη τώρα τα προπαρασκευαστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιστιοπλόοι τον γνωρίζουν: Πρόκειται για τον σταυρόκομπο, που η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε ως σύμβολο για την προεδρία του G20, την ομάδα των 20 βιομηχανικών και ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου. Ο μισός σταυρόκομπος είναι στα γερμανικά χρώματα, αλλά είναι χαλαρά δεμένος. Το μότο, «Να δημιουργήσουμε έναν δικτυωμένο κόσμο». Και ο στόχος, να αποκτήσουν πιο στενούς δεσμούς οι 20 αυτές χώρες. Θα γίνει όπως το απαιτεί η παγκοσμιοποίηση; Ή θα επιλεγεί ο δρόμος της εθνικής εσωστρέφειας, όπως έχει διαφανεί από τον διάδοχο του Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ;

Κρίσεις και ανασφάλεια κυριαρχούν στον κόσμο. Όχι μόνο από τότε που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν είναι χρήσιμο, όταν υπάρχουν διεθνή φόρουμ, να μπορούν να συζητηθούν τα μεγάλα πολιτικά θέματα, ακόμα κι εάν οι αποφάσεις τους δεν είναι δεσμευτικές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την ομάδα των G20.

Από την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία έχει την προεδρία στην ομάδα των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βερολίνο έχει βάλει μια σειρά θεμάτων στο τραπέζι, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα και αύριο από τους υπουργούς Εξωτερικών της G20 στη Βόννη.

Αντικείμενο συζήτησης αποτελούν το ελεύθερο εμπόριο, το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, η προστασία του κλίματος, αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Σε σχέση με τα δύο τελευταία θέματα θα συζητηθεί διεξοδικότερα ο ρόλος της Αφρικής, μιας και η Γερμανία θέλει να ενισχύσει δράσεις που θα βοηθούν ώστε οι μετανάστες να μπορούν να παραμένουν στις χώρες τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 η Αφρική θα έχει δύο δισεκατομμύρια κατοίκους.

Η γερμανική προεδρία σε μια δύσκολη συγκυρία

Η Κλαούντια Σμούκερ από τη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) θεωρεί, πάντως, ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η ατζέντα των συζητήσεων όσο η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων: «Ένας από τους σημαντικούς στόχους είναι να γνωριστούν μεταξύ τους και να δουν πώς αντιδρούν οι διάφορες χώρες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των ΗΠΑ. Να μάθουμε ποια είναι η θέση της χώρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εναντιώνεται σε όλα τα σημαντικά θέματα. Αντιτίθεται σε διμερείς συμφωνίες αλλά και διεθνείς οργανισμούς».

Η γερμανική προεδρία, πάντως, γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, επισημαίνει η Γερμανίδα ειδικός: «Η παγκόσμια οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Έχουμε έναν καινούργιο Αμερικανό πρόεδρο, αλλά δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε με τις ΗΠΑ ως εταίρο. Η σύνοδος κορυφής της ομάδας των G20 θα γίνει πολύ νωρίς τον Ιούλιο, διότι στη Γερμανία θα διεξαχθούν εκλογές. Αυτό θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Ωστόσο, ο Χέριμπερτ Ντίντερ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία έθεσε τώρα υποψηφιότητα για την προεδρία: «Σχετίζεται άμεσα με τον προεκλογικό αγώνα. Κατά την άποψη άλλων χωρών η σύνοδος των G20 θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να παρουσιαστούν ωραίες εικόνες εν μέσω γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Και αυτό δεν ανταποκρίνεται οπωσδήποτε στις προσδοκίες που έχουν οι υπόλοιπες χώρες από τη γερμανική προεδρία».

Εάν πράγματι υπάρξουν ωραίες εικόνες, είναι ένα θέμα. Για σήμερα και αύριο, πάντως, έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν διαδηλώσεις την ώρα που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Θα προκύψουν, άραγε, εικόνες όχι μάλλον ωραίες.

Προεδρία και προεκλογική εκστρατεία

Την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία ανέλαβε τα ηνία της προεδρίας της ομάδας των G20 για έναν χρόνο και, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει μέχρι τώρα η καγκελάριος, ο πρώτος δρόμος θεωρείται μονόδρομος. Δικτύωση από Ανατολή μέχρι Δύση και από Βορρά μέχρι Νότο για να δοθεί στήριγμα σε όλους τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους που αλλάζει συνεχώς και επηρεάζεται όλο και περισσότερο από διεθνείς επιρροές και εξελίξεις.

Σε ειδική εορταστική εκδήλωση όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η Γερμανία ανέλαβε την προεδρία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν μίλησαν για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η προεδρία του G20 συμπίπτει με την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό και η σύνοδος κορυφής που θα φιλοξενηθεί στο Αμβούργο, γενέτειρα πόλη της καγκελαρίου, δεν θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως είθισται, αλλά τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να συμπτυχθεί τους επόμενους μήνες, μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους.
Μεγάλος άγνωστος το ενδιαφέρον που θα επιδείξει η νέα αμερικανική κυβέρνηση για τις διαδικασίες μέσα στο G20. Πρώτη δοκιμασία η πραγματοποιούμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και τον Μάρτιο των υπουργών Οικονομικών.

Ήδη ο Β. Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας της γερμανικής προεδρίας.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η σκέψη ότι οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εγκαταλείψουν την πολιτική του προκατόχου του για την προστασία του κλίματος, το εμπόριο, την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και τη ρύθμιση των χρηματαγορών.

Ιδιαίτερο βάρος στην Αφρική

Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι οι G20 ως θεσμός είναι τώρα πιο σημαντικός παρά ποτέ και ότι δεν χάνει τη σημασία του παρά τις προσπάθειες και το κόστος.

Ιδιαίτερο βάρος για την Άνγκελα Μέρκελ έχει το 2017 η Αφρική. «Η Αφρική είναι η ήπειρος που η οικονομική της εξέλιξη έχει αποκοπεί από τη γενικότερη πρόοδο της ανθρωπότητας και το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα γίνει η μετάβαση από την κλασική αναπτυξιακή βοήθεια στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών, ώστε να σταθούν στα πόδια τους οι κάτοικοί της» ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της. Η Μέρκελ επιδιώκει επίσης να συνδέσει τις ΜΚΟ με τους G20 και να δώσει χώρο έκφρασης στους επικριτές.

Σε ό,τι αφορά στην παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να πάρει ανθρώπινο πρόσωπο και παράλληλα να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για μια λογική δημοσιονομική και οικονομική νέα τάξη πραγμάτων. Μεγάλο βάρος δίνει η γερμανική προεδρία επίσης και στον τομέα της υγείας.

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια «μεγάλη συνάντηση», με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την προεδρία σε αποτυχία.

Πηγές: Dpa / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης