Για την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται σήμερα στη Ρώμη ηγέτες κρατών και αξιωματούχοι, με θέμα την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης, με πολλούς να έχουν ήδη προδικάσει την αποτυχία της Συνόδου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) διοργανώνει τη Σύνοδο με την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα δεσμευτούν να αυξήσουν την οικονομική ενίσχυση προς τη γεωργία στο 17% συνολικά από το 5% όπου βρίσκεται σήμερα.

Αυτό θα αντιστοιχούσε σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από 7,9 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα. Ωστόσο, το δημοσιευμένο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα, περιλαμβάνει μόνο μία γενική υπόσχεση για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα, χωρίς κάποιο στόχο ή χρονοδιάγραμμα δράσης.

«Οι πραγματικές αιτίες της πείνας και της έλλειψης επισιτιστικής ασφάλειας δεν βρίσκονται καν στην ατζέντα ή στο προσχέδιο της διακήρυξης», ανακοίνωσε η οργάνωση International Policy Network, με έδρα το Λονδίνο.

Η διάσκεψη της Ομάδας των 8 τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της καταβολής 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης. Όμως, με εξαίρεση τον Ιταλό πρωθυπουργό, οι ηγέτες της G8 δεν μετέχουν στη Σύνοδο στη Ρώμη, η οποία θα θυμίζει περισσότερο συγκέντρωση λατινοαμερικανών και αφρικανών ηγετών.

Μεταξύ εκείνων που θα παρευρεθούν στη Σύνοδο είναι ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.

Διαμαρτυρίες για τη Σύνοδο

Την ίδια ώρα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν στήσει μια σκηνή απέναντι από την έδρα του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των πολυεθνικών που «χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο κερδοσκοπίας».

«Περίπου 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα ζουν σε αγροτικές ζώνες, όμως η πολιτική του FAO είναι να επικεντρώνεται στις πολυεθνικές», κατήγγειλε ο γενικός συντονιστής του διεθνούς κινήματος μικρών αγροτών La Via Campesina.

Μπροστά στη σκηνή τους, όπου είχαν τοποθετήσει τσουγκράνες, φτυάρια, καρότα και λάχανα, οι ακτιβιστές έδωσαν μια μικρή παράσταση στην οποία υποδύονταν φτωχούς αγρότες της λατινικής Αμερικής και της Αφρικής που τους κυνηγούν οι πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων ο γιγαντιαίος αμερικανικός όμιλος Monsanto. Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Grain συμμετείχαν επίσης στη δράση αυτή.