Του Κώστα Μπετινάκη

Οι Άρχοντες του Πολέμου, στη διακυβέρνηση Ομπάμα, ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά βαπόρια σε απόσταση αναπνοής από τα επτά τεχνητά νησιά που κατασκευάζει η Κίνα στην περιοχή των αμφισβητούμενων νήσων Σπάρτλι.

Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι εν δράσει. Οι δύο αυτές φωτογραφίες δείχνουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν χιλιάδες μίλα μακριά από τις αμερικανικές ακτές, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο θαλασσινός Δρόμος του Μεταξιού

Η Κίνα απάντησε μέσω της εφημερίδας «Global Times» την περασμένη εβδομάδα πως «αυτό σημαίνει αναπότρεπτα πόλεμο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Βρισκόμαστε λοιπόν εν μέσω μιας επικίνδυνης εξέλιξης, που κάποιοι δεν τολμούν να αντιληφθούν.

Για το Πεκίνο, δύο τεχνητές νησίδες, στους υφάλους Huayang και Chigua, κατασκευάστηκαν «για τη βελτίωση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Καθώς λοιπόν το αμερικανικό ναυτικό απειλεί με νηοψίες σε μια περιοχή όπου ουδένα κυριαρχικό δικαίωμα έχει, μήπως η Ουάσιγκτον αναμένει το Πεκίνο να μείνει με δεμένα χέρια; Άραγε δεν κατάλαβαν στις ΗΠΑ τι σημαίνουν οι προειδοποιήσεις που έγιναν στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην κομματική εφημερίδα του ΚΚΚ «Global Times»;

Ήδη το Πεκίνο προκαλεί ηλεκτρονικά παράσιτα στις τηλεπικοινωνίες των μακράς διάρκειας πτήσεων τηλεκατευθυνόμενων (drones) αμερικανικών αναγνωριστικών τύπου Global Hawk, που κατασκόπευαν τα νησιά Nansha.

Το Πεκίνο έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα ανακηρύξει [AirDefenseIdentificationZone(ADIZ)] Αεροπορική Αμυντική Ζώνη Προσδιορισμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των τεχνητών της νήσων στην περιοχή.

Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ακολούθησε την κινεζική εξαγγελία της λεπτομερούς Λευκής Βίβλου για την αμυντική στρατηγική του Πεκίνου.

Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε η Κίνα εξαγγέλλει: «δεν θα επιτεθούμε, εκτός αν δεχθούμε επίθεση, αλλά σίγουρα θα αντεπιτεθούμε αν μας επιτεθούν».

Κάποιοι στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις απειλές που εξαπολύουν για όσα συμβαίνουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Προς το παρόν, η Κίνα κερδίζει τον ψυχρό ηλεκτρονικό πόλεμο των παρασίτων στην περιοχή («a whole lotta electronic jammin»). Μήπως είναι κάποιοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και θερμότερα επεισόδια;

Ο Zhang Yuguo, ανώτερος αξιωματούχος του Κινεζικού Στρατιωτικού Επιτελείου, σε συνέντευξη Τύπου διακήρυξε, υπενθυμίζοντας τον Sun Tzu: «Να είσαι δραστήριος είναι απλώς ένα μέσο άμυνας για να πετύχεις τον τελικό σου στόχο».

Θα πρέπει κάποια στιγμή κάποιοι στο αμερικανικό πεντάγωνο να θυμηθούν (ή να μάθουν) ότι η Κίνα ήταν ναυτική δύναμη και διέθετε παγκοσμίως τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο κάπου δύο αιώνες πριν την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο.

Τα κινεζικά πλοία την εποχή της δυναστείας των Μινγκ εξερευνούσαν τις ακτές της Ασίας, το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας και την ακτογραμμή της Μέσης Ανατολής ανοίγοντας νέους δρόμους για τον κινεζικό εμπορικό στόλο.

Ο ναύαρχος Sun Jianguo, από τους υπαρχηγούς του κινεζικού «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», στη Διάσκεψη για την Ασιατική Ασφάλεια, στο φόρουμ Shangri-La Dialogue, που συνεχίζεται στην Σιγκαπούρη, δήλωσε σήμερα πως «οι χερσαίες εργασίες που συνεχίζονται σε νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι ειρηνικές αλλά και νόμιμες».

Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε πως «πέρα από τις αμυντικές ανάγκες, έχει μεγάλη σημασία η απόδοση των κινεζικών αρχών σε διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες για ναυτιλιακές έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης για την αποτροπή καταστροφών, καθώς και επιχειρήσεις μετεωρολογικών παρατηρήσεων, προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και παραγωγικής αλιείας».

Τα σχόλια του Κινέζου ναύαρχου έρχονται ως απάντηση στις αμερικανικές καταγγελίες ότι η Κίνα προωθεί επεκτατική πολιτική στην επίμαχη περιοχή.

Η ρωσική άποψη

Ο υφυπουργός του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ στην ομιλία του επισήμανε τους στενούς δεσμούς με την Κίνα, αναφέροντας τα κοινά ναυτικά γυμνάσια που ολοκληρώθηκαν στις 21 Μαΐου, στη Μεσόγειο.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης -ύστερα από ξένη παρέμβαση- τα πρόσφατα γεγονότα που συγκλόνισαν την ΠΓΔΜ, καθώς και τα αίτια που οδήγησαν στον εμφύλιο της Ουκρανίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Και επισήμανε την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη της ευρύτερης Ασίας.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προσπαθούν να περικυκλώσουν τη Ρωσία» και αναρωτήθηκε τι σημαίνει η «ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε, τέλος, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους λαούς, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.