Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι εξαπέλυσε –για πολλοστή φορά αυτόν τον μήνα– αεροπορικές επιδρομές εναντίον «θεμιτών» στρατιωτικών στόχων των σιιτών ανταρτών Χούθι στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα Σαναά, προειδοποιώντας τους αμάχους να μη συγκεντρώνονται γύρω από δυνητικούς στόχους, σύμφωνα με τη σαουδαραβική κρατική τηλεόραση.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως μπήκε στο στόχαστρο «μυστική» εγκατάσταση των Φρουρών της Επανάστασης, σώματος του ιρανικού στρατού, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, προσκείμενο στο κίνημα των Χούθι, που ευθυγραμμίζεται με το Ιράν, μετέδωσε πως έγιναν τρεις επιδρομές εναντίον του αεροδρομίου της Σαναά και μια τέταρτη εναντίον πάρκου.
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) φορτωμένα εκρηκτικά, μετά την επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ, τον Μάρτιο του 2015, στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, οι δυνάμεις της οποίας εκδιώχθηκαν στα τέλη του 2014 από την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Ο πόλεμος στην Υεμένη, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια. Από τον Φεβρουάριο, οι Χούθι διεξάγουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβουν την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πτώση της θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και την προστάτιδα δύναμή της, το Ριάντ.
Ο πόλεμος που κρατάει σχεδόν οκτώ χρόνια βύθισε την Υεμένη σε αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιβίωση των δύο τρίτων και πλέον του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.