Απανωτές είναι οι εκτοξεύσεις πυραύλων που πραγματοποιεί από το πρωί η Βόρεια Κορέα, δείχνοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την περιφρόνησή της στις ”Δυτικές” φωνές, οι οποίες απαιτούν την παύση τους, ενώ παράλληλα έχουν ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της… ανυπάκουης χώρας.

Μέχρι στιγμής, η Pyongyang έχει προχωρήσει στην εκτόξευση έξι πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, αψηφώντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το οπλοστάσιό της, ενώ συμπίπτουν και με την ημέρα που οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έξι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και σε παράβαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, που απαγορεύουν στο κομμουνιστικό καθεστώς όποια άλλη δοκιμή πυρηνικών ή συμβατικών πυραύλων.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση καταδίκασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας ως “σοβαρή πρόκληση” εναντίον της ασφάλειας στην περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση του το State Department αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα δεν «πρέπει να κλιμακώνει τις εντάσεις και ότι οι νέες εκτοξεύσεις πυραύλων δεν βοηθούν στο να απαλυνθούν οι εντάσεις».

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να αποφύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις και να εστιάσει τις προσπάθειές της στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση και στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της από το 2005», επισήμανε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά τους, Ρωσία και Κίνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως οι δύο χώρες συμφώνησαν όλες οι πλευρές να μην κάνουν βήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Επίσης, Μόσχα και Πεκίνο ζήτησαν να επαναληφθούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις.

(Πρώτη καταχώρηση: 04 Ιουλίου 2009, 05:04)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης