Η περιπετειώδης αποστολή του ρομποτικού οχήματος προσεδάφισης Philae ολοκληρώθηκε προτού αυτό πέσει σε «νάρκη» λόγω της εξάντλησης των μπαταριών του, ωστόσο το μητρικό διαστημικό σκάφος «Rosetta» συνεχίζει τη δική του επιστημονική εξερεύνηση, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).

Το Rosetta θα βρίσκεται συνεχώς σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο για όλο σχεδόν το ερχόμενο έτος, καθώς ο κομήτης θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο. Η κοντινότερη προσέγγιση κομήτη-Ήλιου θα λάβει χώρα την 1η Αυγούστου 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διαστημικό σκάφος «θα συνεχίσει τη ρουτίνα των επιστημονικών παρατηρήσεων και θα μεταβούμε στη φάση συνοδείας του κομήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής πτήσης Αντρέα Ακομάτζο.

Ήδη το Rosetta έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ελιγμούς, χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες της, έτσι ώστε σιγά-σιγά να βελτιστοποιήσει την τροχιά της γύρω από τον κομήτη, πράγμα που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει καλύτερα τα 11 επιστημονικά της όργανά της. Τελικός στόχος είναι το σκάφος να βρεθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Μεταξύ άλλων, τα όργανα του σκάφους θα κάνουν την χαρτογράφηση σε υψηλή ανάλυση μεγάλων τμημάτων του κομήτη και θα φροντίσουν για τη συλλογή αερίων, σκόνης και πλάσματος. Έχει προβλεφθεί ότι το Rosetta θα μετακινηθεί σε υψηλότερη τροχιά, σε περίπτωση που ο κομήτης γίνει πολύ ενεργός, καθώς θα θερμαίνεται πλησιάζοντας περισσότερο τον Ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το Rosetta είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος στην ιστορία, που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του προς τον Ήλιο. Θα γίνει επίσης το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της ‘κόμης’ ενός κομήτη και της ουράς του στο διάστημα.

Επιπλέον, καθώς ο κομήτης θα πλησιάζει τον Ήλιο, ο φωτισμός στην επιφάνεια της αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να προσφέρει αρκετό ηλιακό φως για το όχημα προσεδάφισης Philae, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο.

Στο μεταξύ, τα ερευνητικά ευρήματα που πρόλαβε να στείλει το όχημα προσεδάφισης στη Γη, αναλύονται ήδη από τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη. Πέραν τούτου όμως, σύμφωνα με την ESA, η αποστολή του Rosetta απέχει πολύ από το τέλος της και το διαστημικό σκάφος παραμένει σε άριστη κατάσταση, με όλα τα συστήματα και τα όργανά του να αποδίδουν όπως αναμένεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τακτικές ενημερώσεις για τη συνεχιζόμενη αποστολή του Rosetta και τις επιστημονικές ανακαλύψεις της αναρτώνται στο ιστολόγιο της αποστολής (http://blogs.esa.int/rosetta).

Διαβάστε επίσης: Ο Έλληνας της Rosetta
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, 19:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης