Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η δήλωση του ρώσου υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα καθιερώσει τη συνεχή παρουσία του στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ήδη, το ΠΝ της Ρωσίας κάνει νέες μεγάλες προμήθειες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόϊγκου, είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας «Τούβα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για «αναγέννηση» της ναυτικής μοίρας, έκανε λόγο ο Σεργκέϊ Σόϊγκου, στη διάρκεια σύσκεψης των ηγεσιών του υπουργείου του και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία επιχειρησιακής διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο θάλασσα, όπου δυνάμεις του στόλου θα βρίσκονται σε διαρκή βάση».

Το ρωσικό ΠΝ έχει τις δυνατότητες αυτές, υποστηρίζει ο ρώσος υπουργός, κάτι που φάνηκε στη διάρκεια των ασκήσεων που έγιναν στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιανουάριο.
Στις ασκήσεις συμμετείχε μοίρα πλοίων, την οποία σχημάτισαν μονάδες από όλους τους στόλους της Ρωσίας. Από αυτά, 15 ήταν πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, μαζί με 20 πλοία υποστήριξης.

Σε Ελλάδα, Συρία, Μάλτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πληρώματα του Βόρειου Στόλου, της Βαλτικής και της Μαύρης θάλασσας, πραγματοποίησαν απόβαση στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έπλευσαν επανειλημμένα στον Βόσπορο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια και πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 βολές πυραύλων και πυροβολικού κατά εναέριων, ναυτικών και υποβρύχιων στόχων.
Για τον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα κατέπλευσαν σε λιμάνια της Μάλτας, της Ελλάδας και της Συρίας.

Η εμπειρία και τα αποτελέσματα που αποκομίσθηκαν από τις ασκήσεις, έπεισαν την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και το Κρεμλίνο (χωρίς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ανάλογες αποφάσεις δεν λαμβάνονται) ότι ο στόλος από το 2015 ήδη, θα μπορέσει να διαθέτει στη Μεσόγειο μια επιχειρησιακή μοίρα αποτελούμενη από διάφορα πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη, όπως και την εποχή της ΕΣΣΔ.

Πάντως, η σύγκριση δεν είναι υπέρ της σημερινής Ρωσίας. Να σημειωθεί πως η 5η επιχειρησιακή μοίρα που βρισκόταν στη Μεσόγειο σχεδόν όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, (επί ΕΣΣΔ δηλαδή), διέθετε 70-80 μονάδες (30 πολεμικά πλοία επιφανείας, 4-5 πυρηνικά και έως 10 ντιζελοκίνητα υποβρύχια, 2 πλωτά συνεργεία, 3-4 πετρελαιοφόρα, πλωτά νοσοκομεία, ρυμουλκά, πλοία ανεφοδιασμού, ναρκαλιευτικά, φορτηγά). Όλη αυτή η αρμάδα είχε ως αποστολή να αποτρέψει ενδεχόμενη πυραυλική πυρηνική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ από τον 6ο Αμερικανικό στόλο, οποίος σταθμεύει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ναύσταθμος υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Ταρτούς είναι αδύνατο να συγκριθεί με μια αληθινή βάση πολεμικού ναυτικού. Και είναι άγνωστο και το τι θα συμβεί με αυτή, αν υπάρξει αλλαγή στην εξουσία στη Συρία.

Από την άλλη, η δημιουργία μοίρας της Μεσογείου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο. Θα είναι ο φάρος, ο οποίος θα προσανατολίσει τον στόλο και την αμυντική βιομηχανία να κατασκευάσουν νέα πλοία, να διδάξουν στους ναυτικούς τις πρακτικές των μεγάλων ναυτικών αποστολών και την εν πλω συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών.Μεταξύ αυτών, και με εκείνες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς η Ρωσία έχει πολλούς κοινούς στόχους μαζί τους. Αφού φυσικά υπάρχουν και κοινές για όλους απειλές. Αρκεί να αναφερθούν η καταπολέμηση της πειρατείας, της διεθνούς τρομοκρατίας, της διάδοσης των πυραυλικών τεχνολογιών και των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή των ρωσικών ναυτικών μονάδων στο Αφρικανικό Κέρας.

Χορός δισ. για εξοπλισμούς

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που η Ρωσία αποφάσισε να δημιουργήσει την ομάδα μάχης του ΠΝ στη Μεσόγειο τώρα και είναι οικονομικός.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ξοδέψουν για νέους εξοπλισμούς περί τα 500 δις ευρώ ως το 2020. Ήδη, κατασκευάζονται νέα πλοία, ενώ πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των δοκίμων στις στρατιωτικές Σχολές, μεταξύ αυτών και του Ναυτικού.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας δεν κρύβει την αισιοδοξία του: «Η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος ως το 2020 θα αποφέρει στον στόλο 8 υποβρύχια φορείς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, 16 υποβρύχια πολλαπλών ρόλων και 54 πλοία επιφανείας διαφόρων κλάσεων» εξήγησε.

Εφόσον τα προγράμματα υλοποιηθούν, η Ρωσία θα αποκτήσει τη δυνατότητα σύστασης μια μόνιμης επιχειρησιακής μοίρας στη Μεσόγειο.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Η Ρωσία Τώρα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης