Συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία, το πρόσωπο -δεν διευκρινέζεται αν είναι άνδρας ή γυναίκα- που άφησε τη βόμβα η οποία προκάλεσε χθες Κυριακή 13 Νοεμβρίου την πολύνεκρη έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, σύμφωνα με τη νεότερη πληροφόρηση που υπάρχει, ενώ άλλοι 81 τραυματίστηκαν. Μια έκρηξη, η οποία, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναδίδει την οσμή της «τρομοκρατίας».

Η ανακοίνωση της σύλληψης του προσώπου που ευθύνεται για την τοποθέτηση της βόμβας, ήρθε δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος δε διευκρίνησε το φύλο του  ατόμου που συνελήφθη, σύμφωνα με ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων να ανέρχεται στους 22.

 

Γυναίκα η συλληφθείσα ως βασική ύποπτος της τρομοκρατικής επίθεσης

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της ημέρας, γυναίκα είναι η βασική ύποπτος για την τοποθέτηση της βόμβας, όπως προκύπτει από το βίντεο της σύλληψής της αλλά και τοις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τουρκικές αρχές. 

Το ακόλουθο βίντεο δείχνει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα και να περνούν χειροπέδες στη γυναίκα. Φαίνεται επίσης να ψάχνουν εξονυχιστικά τους χώρους του σπιτιού ανακαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, και όπλα.

 

Φωτογραφίες από τη σύλληψη της ύποπτης, οι οποίες προέρχονται από το παραπάνω βίντεο κι έχουν δημοσιευθεί στα Τουρκικά ΜΜΕ, “έβγαλε” στη δημοσιότητα και ο Τούρκος δημοσιογράφος Ρετζέπ Σοϊλού με ανάρτηση του στο twitter. 

Σε πολυσύχναστο δρόμο του Πέραν έγινε η έκρηξη

Η έκρηξη έγινε έξω από κατάστημα της πολυσύχναστης οδού Ιστικλάλ στο Πέραν. Ο συγκεκριμένος δρόμος, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης είναι ένας από τους πλέον εμπορικούς της πόλης, και η έκρηξη έγινε σε μια στιγμή που χιλιάδες πολίτες είχαν βγει για να ψωνίσουν. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Ισραηλινοί και μια Σέρβα.

Τις λεπτομέρειες της βομβιστικής επίθεσης αποκάλυψε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μπόζνταγκ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός «μια γυναίκα κάθεται σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη συμβαίνει λίγο μετά τη στιγμή που σηκώνεται». Κάλεσε παράλληλα, τους πολίτες να μην βασίζονται σε αναληθείς ειδήσεις. «Κυκλοφορούν πολλές προκλητικές ειδήσεις. Είναι ωφέλιμο για τους πολίτες να μην βασίζονται σε ανυπόστατες ειδήσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα. Οι δράστες αυτού του περιστατικού είναι φυσικά υπόλογοι. Πρόκειται για επίθεση κατά της αξιοπιστίας, της ειρήνης και της ενότητας της Τουρκίας» είπε.

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια ειδικά επιλεγμένη περιοχή. Υπάρχουν αλλοδαποί, οι οποίοι μπορεί να ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα που συνεχίζει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας εκτός των συνόρων της. Δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί η πρόοδος της Τουρκίας. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία υποστηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK/YPG. Τους δίνουν όπλα. Η Τουρκία δεν πολεμά μόνο κατά του PKK, τη FETO και τη DAESH, αλλά και κατά των χωρών που τους εξαπέλυσαν εναντίον μας. Διαφορετικά, 3-5 τρομοκράτες δεν αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών τρομοκρατών».

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση.

Σε τρεις οικογένειες ανήκουν οι έξι από τους νεκρούς

Οι έξι από τους οκτώ νεκρούς της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη ανήκουν σε τρεις οικογένειες. Συγκεκριμένα δυο άνθρωποι από κάθε οικογένεια σκοτώθηκαν από την έκρηξη στη λεωφόρο Ιστικλάλ, το δρόμο της Κωνσταντινούπολης όπου καθημερινά περπατούν περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι. Την τραγική είδηση μετέδωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού. Ανάμεσα στα θύματα είναι ένα κοριτσάκι τριών ετών, που σκοτώθηκε μαζί με τον μπαμπά του, όπως επίσης και άλλα δυο κορίτσια, ένα 9χρονο και ένα 15χρονο. 

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγορεί το PKK

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε σήμερα Δευτέρα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση που διαπράχθηκε χθες Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 80 άλλους.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα».

Ωστόσο ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπράντεφερ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν -το αρνήθηκαν- από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Δείτε βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης

Τι έγινε τη διετία 2016 – 2017

Η τουρκική μητρόπολη έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων κατα το παρελθόν ιδιαίτερα δε μέσα σε μια διετία και συγκεκριμένα το 2016 και το 2017.

Πυροβολισμοί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

Την 1η Ιανουαρίου 2017, 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 αλλοδαποί, χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 79 τραυματίζονται σε πυροβολισμούς στο Ρέινα, ένα πολυτελές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης.

Ένας δράστης οπλισμένος με ένα τουφέκι επίθεσης πυροβολεί το πλήθος που γιόρταζε την Πρωτοχρονιά. Ο δράστης τράπηκε έπειτα σε φυγή.

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Μετά από ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό, ένας Ουζμπέκος, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, συλλαμβάνεται. Παραδέχεται ότι είναι ο δράστης της σφαγής, αλλά αλλάζει την ομολογία του κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Φεβρουάριο του 2019.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, καταδικάζεται σε ποινή 40 ισόβια κάθειρξη, μία φορά ισόβια για καθέναν από τους 39 νεκρούς και μία ακόμη για το μακελειό.

Διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας

Στις 10 Δεκεμβρίου 2016, μια διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας αφήνει πίσω της 47 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 αστυνομικούς και 160 τραυματίες.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώνονται από την έκρηξη εκρηκτικών υλών που ήταν παγιδευμένα σε ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο κοντά σε μια ομάδα αστυνομικών οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας βομβιστής καμικάζι ενεργοποιεί τις εκρηκτικές ύλες που έφερε στη μέση μιας άλλης ομάδας αστυνομικών.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK), μια ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τον Μάιο του 2019, 14 ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Στις 28 Ιουνίου 2016, μια τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σκοτώνει 45 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 19 αλλοδαπούς, και τραυμάτισε 163. Τρεις βομβιστές καμικάζι άνοιξαν πυρ στον τερματικό σταθμό πριν πυροδοτήσουν τις εκρηκτικές ύλες.

Καμία οργάνωση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά αυτή αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Τσετσένος Αχμέντ Τσατάγιεφ, που θεωρείται ύποπτος ως ο οργανωτής της επίθεσης, θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης τον Νοέμβριο του 2017 στην Τιφλίδα (Γεωργία), σύμφωνα με τις γεωργιανές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο του 2018, έξι φερόμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στην επίθεση.

Βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον λεωφορείου της αστυνομίας

Στις 7 Ιουνίου 2016, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, σκοτώνονται και 36 τραυματίζονται σε μια επίθεση με αυτοκίνητο με παγιδευμένα εκρηκτικά. Στόχος της επίθεσης είναι ένα λεωφορείο της αστυνομίας στο Μπεγιαζίτ, μια ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνουν τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιστικλάλ

Στις 19 Μαρτίου 2016, μια επίθεση βομβιστική καμικάζι στη διάσημη πεζοδρομημένη και εμπορική λεωφόρο Ιστικλάλ προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ξένων τουριστών, τριών Ισραηλινών και ενός Ιρανού. Άλλα 39 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 τουρίστες, τραυματίζονται. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Σουλταναχμέτ

Στις 12 Ιανουαρίου 2016, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έφερε, στη μέση μιας ομάδας Γερμανών τουριστών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς και τραυματίζοντας 15.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σουλταναχμέτ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, δύο από τα πιο δημοφιλή μνημεία της πόλης.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο βομβιστής είναι ένας 28χρονος Σύρος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση. Τον Ιανουάριο του 2018, τρεις φερόμενοι συνεργοί του δράστη της επίθεσης καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.

Οι τουρκικές αρχές «έκοψαν» τα social media

Περιορισμοί επιβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία μετά την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.  Οι περιορισμοί ήλθαν μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης να απαγορεύσει την μετάδοση ειδήσεων για την έκρηξη μέσα από τα social media.

Η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Τουρκίας (BTK) επιβεβαίωσε ότι επιβλήθηκαν περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι αυτοί ισχύουν για να αποτρέψουν τη δημοσίευση και την κυκλοφορία εικόνων από τον τόπο του συμβάντος.

Οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι οι υπηρεσίες του Twitter, του Instagram, του Facebook, του YouTube και κάποιων διακομιστών του Telegram είναι επί του παρόντος περιορισμένες. Το μέτρο εφαρμόζεται σε κάποιους αλλά όχι σε όλους τους παρόχους Διαδικτύου σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου παρόχου δικτύου Turk Telekom. Οι μετρήσεις λαμβάνονται από ένα αρχικό σύνολο 50 σημείων σε όλη τη χώρα και επιβεβαιώνουν τις αναφορές χρηστών για τη μη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών.

Η Τουρκία έχει μια μακροχρόνια πολιτική περιορισμού της πρόσβασης στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά από εκρήξεις, πολιτικά επεισόδια και τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, αυτή η πολιτική έχει επικριθεί ευρέως καθώς δυσκολεύει  την πρόσβαση σε υποστήριξη και βοήθεια, ενώ περιορίζει την ελευθερία του Τύπου, σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Συλλυπητήρια ανάρτηση της Κ. Σακελλαροπούλου

Συγκλονισμένη από την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών εξαιτίας της τρομερής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη δηλώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με ανάρτηση στο Τwitter εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της, καθώς και του ελληνικού λαού προς τις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι η σκέψη όλων μας είναι μαζί τους.

Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με ανάρτησή του στο twitter.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ 

Το ελληνικό γενικό προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές, γίνεται γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Επίσης, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και «εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό».

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ

«Σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν και στον τουρκικό λαό» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Προσθέτει ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Τουρκία».

Η ανάρτηση της Φον ντερ Λάιεν

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τη βάρβαρη επίθεση που κόστισε ζωές στην Κωνσταντινούπολη» εξέφρασε σήμερα μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης