Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Ο ανταποκριτής της «Hürriyet» στη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ Razi Canikligil συνελήφθη χθες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς επέστρεφε με την οικογένειά του για διακοπές.
Ο Razi Canikligil συνελήφθη από την αστυνομία ενώ περνούσε τον έλεγχο διαβατηρίων και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για κατάθεση, επειδή εκκρεμούσε εναντίον του παλιό ένταλμα σύλληψης. Αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος.
Εδώ αρχίζει το μπέρδεμα. Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του εκδοτικού συγκροτήματος Doğan Holding, Erem Turgut Yücel, ιδιοκτησία του οποίου είναι και η «Hürriyet», διευκρίνισε ότι «η σύλληψη του Canikligil έγινε από λάθος του συστήματος και η απελευθέρωση του δημοσιογράφου ακολούθησε τη διόρθωση του λάθους».
Όπως πρόσθεσε ο δικηγόρος, δικαστήριο της Άγκυρας είχε εκδώσει το ένταλμα σύλληψης του Canikligil το 2015 για ανάρτηση που είχε κάνει σε προσωπική του σελίδα στα κοινωνικά μέσα, η οποία είχε προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία από την Ένωση Χρηματιστηριακών Δραστηριοτήτων της Τουρκίας (TOBB) για προσβολή του προέδρου της Rifat Hisarcıklıoğlu, αλλά ο εισαγγελέας είχε αποφασίσει τελικά να μην τον παραπέμψει.
Σύμφωνα με τον Yücel, το ένταλμα σύλληψης παρέμενε στο σύστημα, από λάθος, μια και ο δημοσιογράφος είχε μεταβεί και πάλι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2015, χωρίς να συλληφθεί τότε.
Η Ένωση Ανταποκριτών στα Ηνωμένα Έθνη (UNCA) εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Canikligil, την οποία χαρακτήρισε «παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου».
Μήπως κρύβεται κάτι άλλο;
Υπάρχει όμως και μια διαφορετική ιστορία, που προέρχεται από αμερικανική πηγή: ο Canikligil κάλυπτε την υπόθεση του Τούρκου Reza Zarrab, ο οποίος κατηγορείται στις ΗΠΑ για παράβαση των οικονομικών αντιποίνων εναντίον του Ιράν (όταν ίσχυαν).
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους των ΗΠΑ, «ο Ζαράμπ είχε οικονομικές σχέσεις με τη σύζυγο του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν».
Παράλληλα, τη Δευτέρα, τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη τριών αρχισυντακτών της κουρδικής ημερήσιας εφημερίδας «Ozgur Gundem» με την κατηγορία «της τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με την «Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων των ΜΜΕ» που εδρεύει στις ΗΠΑ, στην Τουρκία έχουν φυλακισθεί περισσότεροι δημοσιογράφοι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.