Έως και πριν από λίγες ημέρες, θα ήταν αδιανόητο για έναν Αιγύπτιο πολίτη να σκίσει μια αφίσα με το πρόσωπο του προέδρου, Hosni Mubarak. Όλα άλλαξαν, όμως, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
 
Οι κεντρικοί δρόμοι του Καΐρου μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς, χθες, οργανώσεις, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και αντιτίθενται στην εξουσία του προέδρου Hosni Mubarak, διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο.

Το καθεστώς είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχόταν σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε μορφή διαδήλωσης, δίχως να έχει δοθεί προηγουμένως σχετική άδεια.

Οι διοργανωτές αψήφησαν την εντολή αυτή και αμέσως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Η «Ημέρα Οργής» μετατράπηκε σε «Ημέρα Πολέμου», μια αιματηρή μάχη που κόστισε τη ζωή σε δύο διαδηλωτές στην πόλη Σουέζ, ενώ την ίδια ώρα ένας αστυνομικός έπεφτε νεκρός στο Κάιρο, δεχόμενος πέτρα στο κεφάλι.

Οι συγκρούσεις γρήγορα επεκτάθηκαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να πραγματοποιούν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ χρησιμοποίησαν και πυροσβεστικές αντλίες, προκειμένου να απωθήσουν το εξοργισμένο πλήθος.

Στην Αλεξάνδρεια, δεκάδες διαδηλωτές αναποδογύρισαν ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, έσκισαν μία φωτογραφία του 82χρονου Mubarak αλλά και μία του γιου του, Gamal, και φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω ο Mubarak!» και «Τύραννε, παραιτήσου!».

Περισσεύει η οργή και στον Λίβανο

Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και στον Λίβανο, καθώς η σιιτική ισλαμική οργάνωση «Χεζμπολάχ» έχει καταλάβει τον πολιτικό αλλά και τον στρατιωτικό έλεγχο της χώρας, προκαλώντας την οργή των Σουνιτών.

Οι τελευταίοι είδαν τον πρώην ηγέτη της χώρας τους, Saad Hariri, να χάνει την εξουσία, και τον επίσης σουνίτη πολιτικό, Najib Tikati, να δέχεται σοβαρές πιέσεις από τους σιίτες ισλαμιστές να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Στη Βηρυτό, εκατοντάδες άτομα, που αντιτίθενται στην εξουσία της Χεζμπολάχ, συγκρούστηκαν με ομάδες της ισλαμικής πολιτοφυλακής και της αστυνομίας και έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα και ελαστικά.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι «η Χεζμπολάχ δεν είναι πλέον μια μικρή τρομοκρατική οργάνωση που εξαπολύει επιθέσεις με 6 – 7 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Στο εξής, αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον αραβικό κόσμο, έχοντας στο οπλοστάσιό της πάνω από 40.000 βαλλιστικά βλήματα».