Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο, έγιναν σειρά σημαντικών συναντήσεων από τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν σ’ αυτήν.

«Ιστορικής σημασίας» μπορεί να χαρακτηρισθεί η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με τον Κινέζο πρόεδρο Χσι Γιπίνγκ, μετά την οποία ανακοίνωσαν σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκλύσεων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα πάντως στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων υποστήριζε πως «πρόκειται για απόφαση δολοφόνο για τις θέσεις εργασίας».


Ομπάμα –Χσι Γιπίνγκ

Στο Πεκίνο, πάντως, οι ηγέτες των δύο χωρών που θεωρούνται ως οι παγκόσμιες πρωταγωνίστριες στην μόλυνση του περιβάλλοντος, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην προσπάθεια να αναπνεύσει ο πλανήτης και να δοθεί νέα ώθηση στην προσπάθεια να μειωθεί η απειλούμενη υπερθέρμανσή του, ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης στο Παρίσι τον επόμενο χρόνο.

Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα μετά τη συνάντηση, η συμφωνία για τις εκλύσεις αερίων αποτελεί «ιστορική συμφωνία» και ορόσημο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κινέζος πρόεδρος Χσί Γιπίνγκ δήλωσε: «Είμαστε πλέον σίγουροι πως οι διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, τον επόμενο χρόνο στο Παρίσι, θα καταλήξουν σε συμφωνία».

Με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να συνομιλήσουν αρκετές φορές, στα διαλείμματα των επίσημων εργασιών της Συνόδου.
Πούτιν και Ομπάμα επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις αλλά και στα καυτά ζητήματα της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, οι ηγέτες της διάσκεψης, περίμεναν για λίγα λεπτά τους δύο προέδρους, Πούτιν και Ομπάμα, (που συνομιλούσαν) πριν ποζάρουν για την εθιμοτυπική οικογενειακή φωτογραφία!

Πούτιν: Η Ρωσία στρέφεται προς Ανατολάς


Χσι Γιπίνγκ – Πούτιν

Η Ρωσία θα αναπτύξει έντονα τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού, κατά πρώτο λόγο με την Κίνα. Αυτό ήταν το μήνυμα από την ομιλία ομιλίες και τις επαφές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC), δήλωσε ότι η Ρωσία και οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού πρέπει να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό συνεργασίας που υπάρχει, με σκοπό το κοινό όφελος.

Η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού, και ρίχνει βάρος στην αλληλεπίδραση αυτού του σχήματος με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Όπως πρόσθεσε «φυσικά η μελλοντική ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ασίας και Ειρηνικού θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες μεγάλες περιφερειακές οικονομικές ενώσεις».

Στις συνομιλίες Πούτιν με τον Κινέζο ηγέτη, Χσι Τζινπίνγκ. Διαπιστώθηκε η θετική δυναμική της διμερούς συνεργασίας. Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία της συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας «προκειμένου να διατηρηθεί ο κόσμος εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου, γενόμενος κατ’ αυτό τον τρόπο πιο σταθερός».

Μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι οι Πούτιν και Χσι Τζινπίνγκ εξέτασαν τη δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών σε γιουάν κατά τα συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, «συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων τομέων όπως η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία».

Με το πέρας των συνομιλιών η ρωσική και η κινεζική πλευρά υπέγραψαν 17 έγγραφα, μεταξύ των οποίων μνημόνιο για προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα από τα κοιτάσματα της Δυτικής Σιβηρίας.

Την πρώτη ημέρα της παραμονής του στο Πεκίνο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε συναντήσεις και με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Χιλής.

Μετά την συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε ικανοποίηση για την επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με τη σύναψη συνθήκης ειρήνης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για το θέμα αυτό εκδηλώνεται με φόντο τη συμμετοχή της Ιαπωνίας στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Πηγές: RBTH / RIA Novosti / ITAR-TASS / Kommersant
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης