Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας, αψηφώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την καταστολή, συνέχιζαν χθες το βομβαρδισμό στη Χομς, είπαν ακτιβιστές, ενώ ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζιάι Τζουν έφθασε στην Δαμασκό, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διαδηλώσεις εναντίον του Άσαντ αναφέρθηκαν από ακτιβιστές σε πόλεις σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Δαμασκού –όπου πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς– και της Αλέπο, μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζιάι αναμένεται να συναντηθεί με τον Άσαντ και στελέχη της κυβέρνησής του. Πριν να αναχωρήσει για την Δαμασκό, ο κινέζος διπλωμάτης είπε ότι το Πεκίνο «δεν εγκρίνει την χρήση βίας για την επέμβαση στη Συρία ή την βίαιη προώθηση της λεγόμενης αλλαγής καθεστώτος».

Η πρεσβεία της Κίνας στην Δαμασκό ανέφερε ότι πέραν των συναντήσεών του με στελέχη της συριακής διπλωματίας και τον Άσαντ, ο Ζιάι θα έχει επίσης συναντήσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα χθες, ακτιβιστές είπαν ότι τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα συνολικά.

 Κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τμήματα της Χομς, που πλήττεται επί δύο εβδομάδες, κατά τις ίδιες πηγές. Στην Ιντλίμπ, κάτοικοι είπαν ότι άρματα μάχης περικύκλωσαν την πόλη χθες και θεωρούσαν πιθανό οι κυβερνητικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός εξαπέλυσε επίσης νέες επιθέσεις στη Χάμα, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης.
Στη Σουηδία, ο Χανς Έρικσον, επικεφαλής του ιστοτόπου Bambuser, που επιτρέπει την ανάρτηση βίντεο που έχουν μαγνητοσκοπηθεί με κινητά τηλέφωνα, δήλωσε ότι η πρόσβαση σε αυτό από τη Συρία εμποδίζεται, μετά την ανάρτηση την Πέμπτη υλικού από το βομβαρδισμό στην πόλη Χομς.

«Πληροφορηθήκαμε από τις επαφές μας στη Συρία ότι η πρόσβαση στον ιστότοπο bambuser.com στο Διαδίκτυο και στην εφαρμογή Bambuser για χρήστες κινητών τηλεφώνων μέσω υπηρεσιών 3G στη Συρία αποκλείστηκε», είπε ο Έρικσον στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι δικτάτορες δεν αγαπούν το Bambuser», και φαίνεται πως το «καθεστώς του Άσαντ το θεωρεί σοβαρή απειλή», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο ιστότοπος διατηρεί επαφές με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης τα οποία αξιοποιούν τις υπηρεσίες του για να δημοσιοποιούν βίντεο για την καταστολή στη Συρία άμεσα. Οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται από μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι υπηρεσίες του Bambuser είχαν απαγορευτεί στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2011 και τους τελευταίους επτά μήνες στο Μπαχρέιν.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης